Chleb pszenny na zakwasie żytnim. Prosty z chleb z formy, którego nie trzeba formować. Z idealnie chrupiącą skórką. Dodatek ziaren sprawia, że chleb jest jeszcze pyszniejszy.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 400 g letniej wody
- 14 g soli (2 płaskie łyżeczki)
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 50-60 g ziaren (słonecznik, dynia)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami. Dodać zakwas, wodę z rozpuszczoną solą, oraz ziarna.
- Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) przez 5 minut.
- Blaszkę keksówkę (wymiary ok. 23 cm x 13 cm) wysmarować olejem i oprószyć mąką. Dłonie zwilżyć wodą lub olejem i przełożyć ciasto. Wyrównać. Oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 h do wyrastania. Aż ciasto wypełni blaszkę po brzegi.
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Na środkowym poziomie piekarnika umieścić chleb. Na dno wrzucić 2 kostki lodu. Zamiast tego, można na niższym poziomie piekarnika umieścić blachę piekarnikową ze szklanką wody. Piec 15 minut. Po tym czasie, temperaturę zmniejszyć do 205 stopni i piec 40-45 minut. Chleb musi być zarumieniony.