gołąbki
dania główne WYTRAWNIE

Gołąbki

gołąbki
gołąbki
gołąbki

Pyszne, domowe gołąbki. Tylko wydają się skomplikowane, gdyż w rzeczywistości mało przy nich pracy. Farsz robi się szybko. Kapustę też. Jedynie gotowanie gołąbków trwa ponad godzinę. Ale w tym czasie można się zająć innymi rzeczami.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 torebka ryżu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 główka kapusty białej

Sos:

  • 350 ml bulionu z gotowania gołąbków
  • 250-300 ml passaty pomidorowej
  • 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ważne żeby go nie rozgotować, lepiej żeby był al dente, niż rozgotowany). Wystudzić.
  2. W misce umieścić surowe mięso, ryż, jajko oraz przyprawy i zioła. Wyrobić masę rękoma, aż do dokładnego połączenia.
  1. Ze środka kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku (taki, żeby weszła główka kapusty), ze wrzątkiem umieścić kapustę (wystarczy że będzie ona zanurzona do połowy, a najlepiej do 2/3). Gotować kilka minut. Obrócić kapustę i gotować kolejne 3 minuty. Za pomocą widelca zacząć wciągać pojedyncze liście, uważając aby ich nie porwać. Odchodzą one bardzo łatwo. Aż do rozebrania kapusty. Liście przestudzić.
  1. Z każdego liścia po zewnętrznej stronie na środku, delikatnie ściąć zgrubienie.
  1. Nakładać porcje farszu (tak po ok. 2-3 łyżki). Zawijać dosyć ciasno. Najpierw boki, potem środek (tak jak krokiety).
  1. Nie zostaną wykorzystane wszystkie liście kapusty. Kilkoma z nich wyłożyć dokładnie dno szerokiego garnka (mogą być to uszkodzone, podarte liście). Następnie układać gołąbki, łączeniem do dołu (koniecznie, aby się nie pootwierały). Na wierzchu gołąbków również ułożyć 2-3 liście. Zalać je osolonym wrzątkiem, ze sporą ilością pieprzu (żeby kapusta była po ugotowaniu miała smak). Gołąbki powinny być zanurzone, co najmniej do 3/4.
  1. Gotować pod przykryciem, ok. godziny. Po liściach na wierzchu sprawdzić czy kapusta jest miękka. Młoda kapusta szybciej zmięknie, niż starsza.
  2. Ugotowane gołąbki wyjąć z garnka.
  3. Odlać 350 ml wody z gotowania gołąbków. Dodać koncentrat pomidorowy, oraz wszystkie przyprawy. Zagotować. Dodać passatę pomidorową. Chwilę pogotować.
  4. Gołąbki podawać z przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *