Pyszne, domowe gołąbki. Tylko wydają się skomplikowane, gdyż w rzeczywistości mało przy nich pracy. Farsz robi się szybko. Kapustę też. Jedynie gotowanie gołąbków trwa ponad godzinę. Ale w tym czasie można się zająć innymi rzeczami.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 1 torebka ryżu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1 główka kapusty białej
Sos:
- 350 ml bulionu z gotowania gołąbków
- 250-300 ml passaty pomidorowej
- 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ważne żeby go nie rozgotować, lepiej żeby był al dente, niż rozgotowany). Wystudzić.
- W misce umieścić surowe mięso, ryż, jajko oraz przyprawy i zioła. Wyrobić masę rękoma, aż do dokładnego połączenia.
- Ze środka kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku (taki, żeby weszła główka kapusty), ze wrzątkiem umieścić kapustę (wystarczy że będzie ona zanurzona do połowy, a najlepiej do 2/3). Gotować kilka minut. Obrócić kapustę i gotować kolejne 3 minuty. Za pomocą widelca zacząć wciągać pojedyncze liście, uważając aby ich nie porwać. Odchodzą one bardzo łatwo. Aż do rozebrania kapusty. Liście przestudzić.
- Z każdego liścia po zewnętrznej stronie na środku, delikatnie ściąć zgrubienie.
- Nakładać porcje farszu (tak po ok. 2-3 łyżki). Zawijać dosyć ciasno. Najpierw boki, potem środek (tak jak krokiety).
- Nie zostaną wykorzystane wszystkie liście kapusty. Kilkoma z nich wyłożyć dokładnie dno szerokiego garnka (mogą być to uszkodzone, podarte liście). Następnie układać gołąbki, łączeniem do dołu (koniecznie, aby się nie pootwierały). Na wierzchu gołąbków również ułożyć 2-3 liście. Zalać je osolonym wrzątkiem, ze sporą ilością pieprzu (żeby kapusta była po ugotowaniu miała smak). Gołąbki powinny być zanurzone, co najmniej do 3/4.
- Gotować pod przykryciem, ok. godziny. Po liściach na wierzchu sprawdzić czy kapusta jest miękka. Młoda kapusta szybciej zmięknie, niż starsza.
- Ugotowane gołąbki wyjąć z garnka.
- Odlać 350 ml wody z gotowania gołąbków. Dodać koncentrat pomidorowy, oraz wszystkie przyprawy. Zagotować. Dodać passatę pomidorową. Chwilę pogotować.
- Gołąbki podawać z przygotowanym sosem.