pieczony ziemniak
dania główne WYTRAWNIE

Pieczony ziemniak z kurczakiem i kurkami

Kolejna, przepyszna odsłona ziemniaków pieczonych w całości. Tym razem z kurczakiem w sosie śmietanowo-kurkowym.


Składniki (porcja 4 osobowa):

  • 4 duże ziemniaki 
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywko
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i piec w 190-200 stopniach, do miękkości. Widelec musi łatwo wchodzić. Czas pieczenia może się różnić się w zależności od wielkości i odmiany ziemniaków. Nawet do 1,5 h. 
2. Kurczaka pokroić w paski. Wymieszać z przyprawami. Usmażyć na oliwie lub oleju, aż mięso będzie ścięte (kilka minut na dużym ogniu). 
3. Kurki dobrze oczyścić z piachu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Kurczaka zgarnąć na połowę patelni. Na drugiej połowie podsmażyć cebulę, a następnie czosnek. Wymieszać całą zawartość patelni. 
4. Wszystko zgarnąć na połowę patelni. Na drugiej patelni rozpuścić masło. Dodać kurki. Smażyć kilka minut. 

kurczak i kurki

5. Wszystko wymieszać i zalać śmietanką. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej. 
6. Upieczone ziemniaki przekroić na pół. Na wierzch wyłożyć sos z kurczakiem. Udekorować natką pietruszki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *