Kolejna, przepyszna odsłona ziemniaków pieczonych w całości. Tym razem z kurczakiem w sosie śmietanowo-kurkowym.
Składniki (porcja 4 osobowa):
- 4 duże ziemniaki
- 500 g filetu z kurczaka
- 200 g kurek
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy warzywko
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i piec w 190-200 stopniach, do miękkości. Widelec musi łatwo wchodzić. Czas pieczenia może się różnić się w zależności od wielkości i odmiany ziemniaków. Nawet do 1,5 h.
2. Kurczaka pokroić w paski. Wymieszać z przyprawami. Usmażyć na oliwie lub oleju, aż mięso będzie ścięte (kilka minut na dużym ogniu).
3. Kurki dobrze oczyścić z piachu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Kurczaka zgarnąć na połowę patelni. Na drugiej połowie podsmażyć cebulę, a następnie czosnek. Wymieszać całą zawartość patelni.
4. Wszystko zgarnąć na połowę patelni. Na drugiej patelni rozpuścić masło. Dodać kurki. Smażyć kilka minut.
5. Wszystko wymieszać i zalać śmietanką. Gotować kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie zagęścić niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
6. Upieczone ziemniaki przekroić na pół. Na wierzch wyłożyć sos z kurczakiem. Udekorować natką pietruszki.