

Ciecierzyca w pomidorach z chrupiącymi plastrami marchewki. Wegańskie, bardzo pyszne, pomidorowe danie. Proste, niedużo składników, a w smaku nie ujmuje mięsnym daniom. Bezmięsne, więc lżej strawne, idealne na ciepłe letnie dni. Gotowe danie można podać z chlebem lub kaszą kus kus.
Składniki:
- 600 g pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej, wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonych listków kolendry (opcjonalnie)
- gałązka lubczyku
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić twarde środki i pokroić w kostkę. Odsączyć na sitku z nadmiaru soku (skróci to czas redukowania sosu).
Marchew obrać i pokroić w cienkie talarki. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Na patelni na oliwie z oliwek zrumienić talarki marchewki. Dodać cebulę. Chwilę smażyć. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
Dodać pomidory, słodką i wędzoną mieloną paprykę, mielone nasiona kolendry, suszone listki kolendry oraz gałązkę lubczyku w całości. Smażyć bez przykrycia, aż pomidory puszczą sok, a następnie sos zacznie się redukować.
Wyłowić gałązkę lubczyku. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do zawartości patelni. Smażyć 5 minut.
Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.