ciecierzyca w pomidorach
dania główne wegańskie WYTRAWNIE

Ciecierzyca w pomidorach z marchewką

ciecierzyca w pomidorach
ciecierzyca w pomidorach

Ciecierzyca w pomidorach z chrupiącymi plastrami marchewki. Wegańskie, bardzo pyszne, pomidorowe danie. Proste, niedużo składników, a w smaku nie ujmuje mięsnym daniom. Bezmięsne, więc lżej strawne, idealne na ciepłe letnie dni. Gotowe danie można podać z chlebem lub kaszą kus kus.

Składniki:

  • 600 g pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej, wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonych listków kolendry (opcjonalnie)
  • gałązka lubczyku
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić twarde środki i pokroić w kostkę. Odsączyć na sitku z nadmiaru soku (skróci to czas redukowania sosu).

Marchew obrać i pokroić w cienkie talarki. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.

Na patelni na oliwie z oliwek zrumienić talarki marchewki. Dodać cebulę. Chwilę smażyć. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Dodać pomidory, słodką i wędzoną mieloną paprykę, mielone nasiona kolendry, suszone listki kolendry oraz gałązkę lubczyku w całości. Smażyć bez przykrycia, aż pomidory puszczą sok, a następnie sos zacznie się redukować.

Wyłowić gałązkę lubczyku. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do zawartości patelni. Smażyć 5 minut.

Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *