Pyszna, delikatna, mięciutka babka adwokatowa. Smak likieru jajecznego jest fajnie wyczuwalny. Ciasto wychodzi wilgotne i można się nim cieszyć nawet kilka dni.
Składniki:
- 4 jajka rozm. L
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml likieru Advocaat (jajeczny)
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Wystudzić.
Jajka wraz z cukrem ubić, aż masa będzie puszysta i jasna. Powolną strużką wlewać masło ciągle miksując.
Dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia.
Wlać likier. Zmiksować do połączenia.
Formę na babkę (średnica w najszerszym miejscu to 23 cm.) wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć ciasto.
Piec w 180 stopniach grzanie góra-dół ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.