babka adwokatowa
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Babka adwokatowa

babka adwokatowa
babka adwokatowa
babka wielkanocna

Pyszna, delikatna, mięciutka babka adwokatowa. Smak likieru jajecznego jest fajnie wyczuwalny. Ciasto wychodzi wilgotne i można się nim cieszyć nawet kilka dni.

Składniki:

  • 4 jajka rozm. L
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml likieru Advocaat (jajeczny)

Sposób przygotowania:

Masło roztopić. Wystudzić.

Jajka wraz z cukrem ubić, aż masa będzie puszysta i jasna. Powolną strużką wlewać masło ciągle miksując.

Dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia.

Wlać likier. Zmiksować do połączenia.

Formę na babkę (średnica w najszerszym miejscu to 23 cm.) wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć ciasto.

Piec w 180 stopniach grzanie góra-dół ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *