Bardzo słodkie, kokosowe beziki, czyli kokosanki. Idealne dla fanów słodkości i kokosa. Kolejny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają nam np. przy robieniu ciasta kruchego.
Składniki:
- 4 białka rozm L
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 g wiórek kokosowych
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując, aż do wykończenia cukru. Masa musi być sztywna i lśniąca. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, krótko zmiksować.
2. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać delikatnie łyżką lub łopatką.
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wykładać po łyżce masy kokosowej.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 30 minut.