Niezwykle delikatny sernik o smaku mango, rozpływający się w ustach. Rewelacja! Legendarny sernik o kremowej konsystencji. Widziałam go wielokrotnie i zawsze chciałam przygotować.
Składniki (tortownica ok. 24 cm):
Ciasto na spód:
- 100 g mąki pszennej
- 65 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao (15 g)
- szczypta soli
- 1-2 łyżki wody
Masa twarogowa:
- 750 g twarogu z wiaderka
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 puszka 450 g puree z mango
- 3 jajka rozm. L
- 3 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 50 g.)
- 1 łyżka mąki pszennej
Polewa:
- 250 g kwaśniej śmietany 18%
- 2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można 1 łyżkę naturalnego cukru z wanilią)
Sposób przygotowania:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód:
W misce umieścić mąkę, cukier puder, sól i kakao. Dodać pokrojone na kawałki masło. Rozcierać palcami tworząc kruszonkę. Dodać 1-2 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto. Powstałą masą wylepić dno formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) na 13-15 minut. Aby podpiec spód.
Masa serowa:
W dużej misce umieścić twaróg, mleko skondensowane, puree mango, kwaśną śmietanę, oraz jajka. Dodać także przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać do połączenia (mikserem na niskich obrotach lub rózgą kuchenną). Nie miksujemy długo bo napowietrzenie masy sprawi, że sernik po upieczeniu opadnie.
Masę wylać na podpieczony spód.
PIECZENIE:
Ten sernik można piec na różne sposoby w zależności od możliwości waszego piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Blachę z sernikiem umieścić na kratce, na środkowym poziomie piekarnika, a blachę piekarnikową umieścić poziom niżej. Wlać do niej 2-3 szklanki wody. Piec 70 minut, grzanie góra-dół lub z termoobiegiem, ale przy termoobiegu zmniejszyć temp. do 140-150 stopni. Czas pieczenia również 70 minut. Przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy z wierzchu masa jest ścięta.
Piekarnik z funkcją pieczenia parowego: We wgłębieniu na wodę na dnie piekarnika, umieścić szklankę wody. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Włożyć ciasto na kratkę, na środkowej półce. Włączyć przycisk dodatkowej pary (o ile taki macie). Piec ok. 60-70 minut. Funkcja pieczenia parowego jest zwykle połączona z termoobiegiem, dlatego pieczemy w 150 stopniach lub nawet troszkę mniej.
Po upieczeniu sernik całkowicie wystudzić. Na wierzchu rozsmarować polewę i schłodzić sernik kilka godzin w lodówce.
Przechowywać w lodówce do 3 dni.