Pyszne, mięciutkie pierniczki, w wersji nadziewanej. Na ich przygotowanie trzeba przygotować dwa dni. Jednego dnia przygotuje się ciasto, a drugiego formuje pierniczki. Ciasto musi leżakować noc w lodówce. Gotowe pierniczki są dobre od razu po upieczeniu i zachowują świeżość około tygodnia.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżki kakao
- szczypta soli
- 65 g masła
- 120 g miodu wielokwiatowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
- 50 ml kwaśnej śmietany 18% (2 kopiaste łyżki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 1 jajko
dodatkowo: 4 łyżki marmolady różanej lub powideł śliwkowych
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
W niedużym garneczku umieścić masło, miód, przyprawę do piernika, połowę cukru i cynamon. Całość podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Masa może się nawet zagotować. Następnie wystudzić.
Śmietanę wymieszać z sodą. Odstawić.
Żółtka i jajko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać wystudzoną masę miodowo – maślaną, śmietanę, oraz przesianą mąkę z kakao i szczyptą soli. Zmiksować na niedużych obrotach miksera do połączenia składników.
Masę przełożyć do miski. Ciasto jest bardzo klejące. Przykryć folią i włożyć do lodówki przynajmniej na noc (może być nawet cała doba).
Schłodzone ciasto już nie jest klejące. Podzielić je na pół. Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Każdą część rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać kółka o średnicy minimalnie większej od foremki serduszka.
Na środku umieścić niewielką ilość marmolady. Przykryć drugim kółkiem. Docisnąć boki. Wyciąć serduszko.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 9-10 min.
Wystudzone pierniczki oblać czekoladą (tabliczkę ciemnej czekolady 100 g roztopić z 40 g masła).