Kruche, maślane ciasteczka, które podczas pieczenia pachniały niesamowicie. Wyszły niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. Naprawdę pyszne!
Składniki (ok. 26 ciasteczek):
- 200 g masła
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki migdałowej (rozdrobnione na miało migdały)
- 50 g mąki kokosowej (można zastąpić migdałową lub klasyczną pszenną)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki suche wymieszać w misce (mąka pszenna, ziemniaczana, migdałowa, kokosowa, sól, proszek do pieczenia, cukier). Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, oraz 2 jajka. Zagnieść ciasto.
Z masy uformować 26-27 podobnej wielkości kulek. Każdą spłaszczyć w dłoniach. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) na środkowym poziomie piekarnika, ok. 20 minut.
Wystudzone ciasteczka można polać roztopioną czekoladą, posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi, wedle upodobań.