migdałowe ciasteczka
ciasteczka NA SŁODKO

Migdałowe ciasteczka

migdałowe ciasteczka
migdałowe ciasteczka

Kruche, maślane ciasteczka, które podczas pieczenia pachniały niesamowicie. Wyszły niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. Naprawdę pyszne!

Składniki (ok. 26 ciasteczek):

  • 200 g masła
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki migdałowej (rozdrobnione na miało migdały)
  • 50 g mąki kokosowej (można zastąpić migdałową lub klasyczną pszenną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce (mąka pszenna, ziemniaczana, migdałowa, kokosowa, sól, proszek do pieczenia, cukier). Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, oraz 2 jajka. Zagnieść ciasto.

Z masy uformować 26-27 podobnej wielkości kulek. Każdą spłaszczyć w dłoniach. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) na środkowym poziomie piekarnika, ok. 20 minut.

Wystudzone ciasteczka można polać roztopioną czekoladą, posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi, wedle upodobań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *