strucla
Boże Narodzenie ciasta drożdżowe NA SŁODKO

Strucla pomarańczowo-imbirowa

strucla

Drożdżowa strucla z wsadem pomarańczowo-imbirowym. Pyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach strucla. Była tak pyszna, że została niemalże w całości zjedzona zaraz po upieczeniu. Serdecznie polecam! Można też użyć gotowej konfitury pomarańczowej lub innej ulubionej. 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 ml mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową lub wanilią

wsad pomarańczowo-imbirowy

  • 2 pomarańcze
  • 3 mandarynki 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pektyn lub 1/2 – 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, rozpuszczone drożdże, roztopione letnie masło, szczyptę soli, cukier oraz cukier ze skórką pomarańczową. 
3. Wszystkie składniki miksować za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), przez kilka minut. Aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski i uformuje się w gładką kulę. Można też ciasto wyrobić ręcznie. 
4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut. 
5. Pomarańcze i mandarynki obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać i drobno posiekać. Przełożyć do garneczka, dodać cukier. Gotować kilka minut. Dodać pektynę lub mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Dodać do owoców. Zagotować. Gotować chwilę. Przestudzić. 
6. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Szerokość taka jak długość blaszki. Posmarować przygotowaną konfiturą. Zwinąć jak roladę. 
7. Podłużną blaszkę o wymiarach ok. 24 cm x 13 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć rulon ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *