kotlet po hawajsku
dania główne WYTRAWNIE

Filet z kurczaka po hawajsku

Pyszny, wspaniały kawałek piersi z kurczaka, zapieczony ze słodkim ananasem i serem mozzarella. Podane z chrupiącymi talarkami oraz domowym dipem jogurtowym. 

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka ( 2 pojedyncze filety)
  • 4 plastry ananasa (może być z puszki)
  • garść startej mozzarelli 
  • przyprawy do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, chili, mielonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • kilka łyżek bułki tartej 
  • 1 jajko + łyżka masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: 
1. Filety z kurczaka oczyścić. Każdy filet przekroić na pół wzdłuż (tak jak na kotlety). Każdy filet z obu stron oprószyć przyprawami. 
2. Jajko rozkłócić z mlekiem. Mięso obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony. Mięso nie musi być całkowicie usmażone, gdyż dojdzie w piekarniku. 
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieścić podsmażone filety z kurczaka. Posypać serem, a na wierzchu wyłożyć po plasterku ananasa.
4. Zapiekać w 200 stopniach ok. 20 minut (grzanie góra-dół). 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *