Pyszny, wspaniały kawałek piersi z kurczaka, zapieczony ze słodkim ananasem i serem mozzarella. Podane z chrupiącymi talarkami oraz domowym dipem jogurtowym.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka ( 2 pojedyncze filety)
- 4 plastry ananasa (może być z puszki)
- garść startej mozzarelli
- przyprawy do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, chili, mielonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 jajko + łyżka masła
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyścić. Każdy filet przekroić na pół wzdłuż (tak jak na kotlety). Każdy filet z obu stron oprószyć przyprawami.
2. Jajko rozkłócić z mlekiem. Mięso obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony. Mięso nie musi być całkowicie usmażone, gdyż dojdzie w piekarniku.
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieścić podsmażone filety z kurczaka. Posypać serem, a na wierzchu wyłożyć po plasterku ananasa.
4. Zapiekać w 200 stopniach ok. 20 minut (grzanie góra-dół).