Pierogi z zieloną soczewicą oraz boczkiem. Pyszne, ciekawe połączenie. I bardzo ciekawa konsystencja. Wystarczy kilka składników, trochę pracy i danie gotowe.
Składniki:
farsz:
- 100 g zielonej soczewicy
- 100g boczku
- 1 cebula
- sól, pieprz czarny
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę dokładnie wypłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie lub kostce rosołowej. Odcedzić.
2. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę obrać i drobno posiekać.
3. Na suchej patelni podsmażyć boczek, aż nadmiar tłuszczu się wytopi. Dodać cebulę, smażyć na niedużym ogniu, aż zmięknie.
4. Boczek z cebulą wymieszać z ugotowaną soczewicą. Doprawić solą i pieprzem.
5. Mąkę połączyć z żółtkiem, solą i olejem. Porcjami dodawać gorącą wodę. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
6. Odrywać kawałki ciasta, cienko rozwałkować. Za pomocą kieliszka lub innego naczynia odciskać kółka. W każdym umieszczać po łyżce farszu. Zamknąć pierożka.
7. Gotować pierogi porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku. Od wypłynięcia gotować ok. 5 minut.