pierogi
Boże Narodzenie dania główne pierogi i kluski WYTRAWNIE

Pierogi z soczewicą i boczkiem

pierogi soczewica-boczek

Pierogi z zieloną soczewicą oraz boczkiem. Pyszne, ciekawe połączenie. I bardzo ciekawa konsystencja. Wystarczy kilka składników, trochę pracy i danie gotowe. 

Składniki: 
farsz:

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 100g boczku 
  • 1 cebula
  • sól, pieprz czarny

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju 
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę dokładnie wypłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie lub kostce rosołowej. Odcedzić.
2. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę obrać i drobno posiekać. 
3. Na suchej patelni podsmażyć boczek, aż nadmiar tłuszczu się wytopi. Dodać cebulę, smażyć na niedużym ogniu, aż zmięknie. 
4. Boczek z cebulą wymieszać z ugotowaną soczewicą. Doprawić solą i pieprzem. 
5. Mąkę połączyć z żółtkiem, solą i olejem. Porcjami dodawać gorącą wodę. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. 
6. Odrywać kawałki ciasta, cienko rozwałkować. Za pomocą kieliszka lub innego naczynia odciskać kółka. W każdym umieszczać po łyżce farszu. Zamknąć pierożka. 
7. Gotować pierogi porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku. Od wypłynięcia gotować ok. 5 minut.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *