domowe frytki
dania główne przekąski Sylwester wegańskie WYTRAWNIE

Domowe frytki

Domowe frytki, to tak naprawdę nic trudnego. Ciężko się za nie zabrać, bo etap smażenia chyba wszyscy najmniej lubimy. Generuje sporo zapachu. Jednak czasami fajnie jest zjeść domowe frytki. Nie polecam młodych ziemniaków, najlepsze są te stare, odmiany mączyste. Aby frytki były chrupiące należy je dokładnie wypłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.  

Składniki:

  • ziemniaki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, a następnie w paski tworzące frytki. 
2. Dokładnie, wypłukać w zimnej wodzie. Partiami, dokładnie osuszać ręcznikiem papierowym.
3. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tak, aby frytki były zanurzone podczas smażenia). Partiami smażyć frytki na złoty kolor. 
4. Usmażone frytki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *