Sezon na szparagi w pełni trwa. Mój szparagowy tydzień rozpoczynam od pieczonych szparagów, zawiniętych w cienkie plastry boczku. Szparagi podałam w towarzystwie pieczonej marchewki, oraz pieczonych młodych ziemniaków, a także prostego sosu śmietanowo-koperkowego.
Składniki:
- 5 szaragów
- 5 plastrów boczku wędzonego
- sól
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Tyle ile szparagów, tyle cienkich plasterków boczku
Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie wymyć. Odłamać lub odciąć zdrewniałe końcówki (ok. 2 cm). Osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Oprószyć solą i pieprzem. Każdą łodygę owinąć plasterkiem boczku.
3. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odsłonięte końcówki skropić oliwą z oliwek.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni ok. 20 minut.
Polecam jednocześnie za jednym pieczeniem upiec, pieczone młode ziemniaczki oraz marchewki. Przy okazji podaję przepis:
Pieczone, młode ziemniaki:
- 500 g młodych ziemniaków
- marynata: 1 ząbek czosnku, szczypta chili, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, oraz wędzonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka zielonej czubrycy, 2/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu czarnego
Ziemniaki porządnie wyszorować. Pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od ich wielkości. Wymieszać z marynatą. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaczki należy piec w 200 stopniach ok. 45-50 minut. Dlatego najpierw włożyć do piekarnika ziemniaki, a dopiero później dołożyć szparagi i marchewki.
Pieczone marchewki:
- kilka marchewek
- oliwa z oliwek
- szczypta wędzonej mielonej papryki, słodkiej mielonej papryki, sól, pieprz czarny, curry
Marchewki umyć, obrać. Pokroić na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki w zależności od ich wielkości (tak jak na zdjęciu). Skropić je oliwą z oliwek i delikatnie oprószyć przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200 stopni ok. 20 minut.
Polecam piec z termoobiegiem, wtedy wszystkie warzywa są idealnie przypieczone.
Sos śmietanowo- koperkowy:
- 200 g kwaśnej śmietany 12%
- sól
- pieprz czarny
- pęczek posiekanego koperku
Wszystko wymieszać.