pieczone szparagi
dania główne WYTRAWNIE

Pieczone szparagi w boczku

szparagi w boczku
szparagi w boczku

Sezon na szparagi w pełni trwa. Mój szparagowy tydzień rozpoczynam od pieczonych szparagów, zawiniętych w cienkie plastry boczku. Szparagi podałam w towarzystwie pieczonej marchewki, oraz pieczonych młodych ziemniaków, a także prostego sosu śmietanowo-koperkowego. 

Składniki:

  • 5 szaragów 
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek 

Tyle ile szparagów, tyle cienkich plasterków boczku

Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie wymyć. Odłamać lub odciąć zdrewniałe końcówki (ok. 2 cm). Osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Oprószyć solą i pieprzem. Każdą łodygę owinąć plasterkiem boczku. 
3. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odsłonięte końcówki skropić oliwą z oliwek. 
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni ok. 20 minut. 

Polecam jednocześnie za jednym pieczeniem upiec, pieczone młode ziemniaczki oraz marchewki. Przy okazji podaję przepis: 

Pieczone, młode ziemniaki:

  • 500 g młodych ziemniaków 
  • marynata: 1 ząbek czosnku, szczypta chili, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, oraz wędzonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka zielonej czubrycy, 2/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu czarnego

Ziemniaki porządnie wyszorować. Pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od ich wielkości. Wymieszać z marynatą. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaczki należy piec  w 200 stopniach ok. 45-50 minut. Dlatego najpierw włożyć do piekarnika ziemniaki, a dopiero później dołożyć szparagi i marchewki.  

Pieczone marchewki:

  • kilka marchewek
  • oliwa z oliwek
  • szczypta wędzonej mielonej papryki, słodkiej mielonej papryki, sól, pieprz czarny, curry

Marchewki umyć, obrać. Pokroić na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki w zależności od ich wielkości (tak jak na zdjęciu). Skropić je oliwą z oliwek i delikatnie oprószyć przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200 stopni ok. 20 minut.
Polecam piec z termoobiegiem, wtedy wszystkie warzywa są idealnie przypieczone. 

Sos śmietanowo- koperkowy:

  • 200 g kwaśnej śmietany 12%
  • sól
  • pieprz czarny
  • pęczek posiekanego koperku

Wszystko wymieszać. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *