Na szparagi jest wiele sposobów, jednym z nich jest obłędnie pyszne spaghetti szparagowe z boczkiem. Danie jest kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie pyszności.
Składniki:
- 8 szt. zielonych szparagów
- 100 g cienkich plastrów wędzonego boczku
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz czarny
- makaron spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Szparagi umyć, odłamać lub odciąć zdrewniałe końcówki (ok. 2 cm). Każdą łodygę pokroić na 3-4 kawałki.
2. Boczek pokroić na cienkie paski. Na suchej patelni podsmażyć boczek, aż wytopi się tłuszcz, a boczek ładnie zarumieni.
3. Dodać szparagi. Smażyć 3 minuty.
4. Dodać śmietankę. Gotować kilka minut pod przykryciem, aby szparagi lekko zmiękły, ale nadal pozostały jędrne i lekko chrupiące.
5. Dodać ser. Wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem.
6. Przed wyłożeniem na talerz, wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem.