spaghetti szparagowe
dania główne makarony WYTRAWNIE

Szparagowe spaghetti z boczkiem

Na szparagi jest wiele sposobów, jednym z nich jest obłędnie pyszne spaghetti szparagowe z boczkiem. Danie jest kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie pyszności. 

Składniki:

  • 8 szt. zielonych szparagów
  • 100 g cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny
  • makaron spaghetti

Sposób przygotowania:
1. Szparagi umyć, odłamać lub odciąć zdrewniałe końcówki (ok. 2 cm). Każdą łodygę pokroić na 3-4 kawałki. 
2. Boczek pokroić na cienkie paski. Na suchej patelni podsmażyć boczek, aż wytopi się tłuszcz, a boczek ładnie zarumieni. 
3. Dodać szparagi. Smażyć 3 minuty. 
4. Dodać śmietankę. Gotować kilka minut pod przykryciem, aby szparagi lekko zmiękły, ale nadal pozostały jędrne i lekko chrupiące. 
5. Dodać ser. Wymieszać do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem. 
6. Przed wyłożeniem na talerz, wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *