Zapragnęłam tradycyjnej sałatki jarzynowej. Mimo iż sałatka jarzynowa kojarzy mi się ze świętami, to postanowiłam zrobić ją bez okazji. Bardzo lubię podawać ją na wykwintnych kanapeczkach, dodatkowo z plasterkiem szynki, świeżym pomidorkiem, ogórkiem, papryką, oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu i zielonej czubrycy. Idealne, pożywne śniadanie lub kolacja.
Składniki:
- 7-8 średniej wielkości ziemniaków
- 4 marchewki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 ogórki kiszone
- 1 młody por
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka groszku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz czarny
- 300 g majonezu
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchew dokładnie umyć i ugotować (bez obierania) w nieosolonej wodzie, do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Wszystko wystudzić.
2. Ziemniaki, marchew i jajka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski.
3. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć z nadmiaru płynu na sitku. Dodać do reszty składników.
4. Por drobno pokroić. Dodać do miski. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy również dodać do całości.
5. Dodać musztardę, majonez, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.