kanapka z sałatką
sałatki WYTRAWNIE

Sałatka jarzynowa

kanapka z sałatką

Zapragnęłam tradycyjnej sałatki jarzynowej. Mimo iż sałatka jarzynowa kojarzy mi się ze świętami, to postanowiłam zrobić ją bez okazji. Bardzo lubię podawać ją na wykwintnych kanapeczkach, dodatkowo z plasterkiem szynki, świeżym pomidorkiem, ogórkiem, papryką, oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu i zielonej czubrycy. Idealne, pożywne śniadanie lub kolacja. 

Składniki:

  • 7-8 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 młody por
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 
  • sól, pieprz czarny
  • 300 g majonezu 

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i marchew dokładnie umyć i ugotować (bez obierania) w nieosolonej wodzie, do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Wszystko wystudzić.

2. Ziemniaki, marchew i jajka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski.

3. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć z nadmiaru płynu na sitku. Dodać do reszty składników. 

4. Por drobno pokroić. Dodać do miski. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy również dodać do całości. 

5. Dodać musztardę, majonez, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *