Klasyczne, kolorowe, pełne pysznych warzyw leczo. Jest to danie, które latem trzeba obowiązkowo zrobić. Są wówczas pełne aromatu, pyszne, dojrzałe warzywa. Danie jest jednogarnkowe, trochę pracochłonne. Jednak gar leczo wystarczy na kilka posiłków.
Składniki:
- 500 g kiełbasy (tradycyjna, podwawelska lub inna ulubiona)
- 3 papryki (2 x czerwona, 1 x żółta)
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 400 g pieczarek
- 6 pomidorów (ok. kilograma)
- 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- 1 płaska łyżka stołowa słodkiej, mielonej papryki
- sól
- pieprz czarny
- szklanka passaty pomidorowej (aby leczo miało jeszcze lepszy kolor i smak)
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oraz cukinię pokroić w dosyć grubą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Papryki pokroić w grubsze kawałki. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić i odsączyć na sitku z nadmiaru soku. Kiełbasę pokroić w talarki.
- W głębokiej patelni podsmażyć kiełbaskę. Gdy lekko się zarumieni, a tłuszcz wytopi dodać cebulę. Smażyć kilka minut. Dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
- Dodać paprykę słodką mieloną, oraz wędzoną. Wymieszać.
- Dodać świeżą paprykę, pieczarki. Smażyć 10 minut.
- Dodać cukinię. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut.
- Dodać pomidory i passatę pomidorową. Gotować bez przykrycia ok. 5 minut.
- Doprawić solą i pieprzem.