Tradycyjny, pyszny bulion drobiowy. Idealnie sprawdzi się jako baza do zup i sosów.
Składniki (na około 1,5 litra bulionu):
- kilka części kurczaka np: 3 nogi i 2 skrzydełka
- 2-3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 1 por
- 1-2 gałązki świeżego lubczyku ogrodowego
- 1-2 gałązki natki selera
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- kilka kulek pieprzu czarnego
- sól
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Dodać włoszczyznę. Zalać wodą tak, aby mięso i warzywa były przykryte. Dodać natkę pietruszki, selera, lubczyk ogrodowy, ziele angielskie, listki laurowe, kulki pieprzu czarnego. Zagotować.
- Zebrać z powierzchni tworzącą się pianę. Następnie gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1,5h. W połowie gotować dodać płaską łyżeczkę soli.
- Bulion przecedzić. Dopełnić wodą do 1,5 litra, zagotować. Ewentualnie jeszcze doprawić solą.