bulion drobiowy
WYTRAWNIE zupy

Bulion drobiowy

bulion drobiowy

Tradycyjny, pyszny bulion drobiowy. Idealnie sprawdzi się jako baza do zup i sosów.

Składniki (na około 1,5 litra bulionu):

  • kilka części kurczaka np: 3 nogi i 2 skrzydełka
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 por
  • 1-2 gałązki świeżego lubczyku ogrodowego
  • 1-2 gałązki natki selera
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • kilka kulek pieprzu czarnego
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Dodać włoszczyznę. Zalać wodą tak, aby mięso i warzywa były przykryte. Dodać natkę pietruszki, selera, lubczyk ogrodowy, ziele angielskie, listki laurowe, kulki pieprzu czarnego. Zagotować.
  2. Zebrać z powierzchni tworzącą się pianę. Następnie gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1,5h. W połowie gotować dodać płaską łyżeczkę soli.
  3. Bulion przecedzić. Dopełnić wodą do 1,5 litra, zagotować. Ewentualnie jeszcze doprawić solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *