Nie miejcie obaw przed robieniem placków z młodych ziemniaków. Wychodzą wspaniałe, chrupiące. Nawet następnego dnia można je odgrzać. Polecam pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego. Są równie pyszne. Placki z młodych ziemniaków podaję z ogórkiem małosolnym, oraz domowym sosem koperkowym lub śmietaną.
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1/2 czerwonej cebuli lub 1 nieduża
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko rozm. L
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki oraz obraną cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (do warzyw).
2. Na sitku o drobnych oczkach, odsączyć z nadmiaru płynu. Masa ma być mokra, ale nie stać w wodzie. Wodę po odcedzeniu pozostawić w osobnym naczyniu. Po kilku minutach zlać płyn, a wytrąconą skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
3. Dodać jajko oraz mąkę. Wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju (na dużej patelni 6 łyżek). Na rozgrzany olej wykładać po łyżce masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć ją łyżką. Smażyć, na sporym ogniu, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor (łącznie ok. 10 minut). Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.