placki ziemniaczane
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Placki z młodych ziemniaków

placki ziemniaczane

Nie miejcie obaw przed robieniem placków z młodych ziemniaków. Wychodzą wspaniałe, chrupiące. Nawet następnego dnia można je odgrzać. Polecam pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego.  Są równie pyszne. Placki z młodych ziemniaków podaję z ogórkiem małosolnym, oraz domowym sosem koperkowym lub śmietaną. 

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków (lub wyszorowanych)
  • 1 nieduża cebula (może być dymka ze szczypiorkiem)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu 
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko rozm. L
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać lub dobrze wyszorować. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (do warzyw).

Na sitku o drobnych oczkach odsączyć z nadmiaru płynu. Masa ma być mokra, ale nie stać w wodzie. Wodę po odcedzeniu pozostawić w osobnym naczyniu. Po kilku minutach zlać płyn, a wytrąconą skrobię dodać do masy ziemniaczanej. 

Dodać jajko, przyprawy, oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszać. 

Na patelni rozgrzać warstwę oleju (na dużej patelni 6 łyżek). Na rozgrzany olej wykładać po łyżce masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć ją łyżką. Smażyć, na sporym ogniu, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor (łącznie ok. 8-10 minut). Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zachęcam obejrzyjcie film jak przygotować placki ziemniaczane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *