placki ziemniaczane
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Placki z młodych ziemniaków

placki ziemniaczane

Nie miejcie obaw przed robieniem placków z młodych ziemniaków. Wychodzą wspaniałe, chrupiące. Nawet następnego dnia można je odgrzać. Polecam pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego.  Są równie pyszne. Placki z młodych ziemniaków podaję z ogórkiem małosolnym, oraz domowym sosem koperkowym lub śmietaną. 

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1/2 czerwonej cebuli lub 1 nieduża
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu 
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko rozm. L
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki oraz obraną cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (do warzyw).
2. Na sitku o drobnych oczkach, odsączyć z nadmiaru płynu. Masa ma być mokra, ale nie stać w wodzie. Wodę po odcedzeniu pozostawić w osobnym naczyniu. Po kilku minutach zlać płyn, a wytrąconą skrobię dodać do masy ziemniaczanej. 
3.  Dodać jajko oraz mąkę. Wymieszać. 
4. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju (na dużej patelni 6 łyżek). Na rozgrzany olej wykładać po łyżce masy ziemniaczanej. Rozpłaszczyć ją łyżką. Smażyć, na sporym ogniu, po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor (łącznie ok. 10 minut). Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *