Często piekłam schab na kanapki, tym razem postanowiłam zrobić wersję typowo obiadową. Czas przygotowania składników jest krótki, później robi się już samo. Pyszny domowy obiad. Schab podałam z gotowanymi, klasycznymi ziemniakami oraz buraczkami na ciepło.
Składniki:
- 700 g schabu bez kości
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczony schab pokroić w plastry o grubości 1-1,5cm. Każdy plaster osuszyć papierem ręcznikowym. Z każdej strony oprószyć mieszanką przypraw. Następnie obtoczyć w mące.
2. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć plastry schabu, aż się zarumienią z każdej strony. Zdjąć z patelni.
3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w półksiężyce. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
4. Paprykę pokroić w paski.
5. W naczyniu żaroodpornym umieścić mięso. Dodać cebulę z pieczarkami oraz paprykę. Zalać bulionem. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką.
6. Piec w 180 stopniach 1,5 h. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.