jogurtowe muffinki
muffinki NA SŁODKO

Muffinki jogurtowe z truskawkami

muffinki jogurtowe

Delikatne, wilgotne i puszyste muffinki. Ciasto jogurtowe z owocami udało się wspaniale, więc postanowiłam zrobić też babeczki. One również udały się wyśmienicie. Muffinki to pomysł na pyszny i prosty deser. Można zrobić je z dowolnymi sezonowymi owocami.

Składniki na 12 muffinek:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lekko kopiaste)
  • 120 g drobnego cukru 
  • 2 jajka rozm L 
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (może być słonecznikowy lub z pestek winogron)
  • 300 g truskawek (mogą być też maliny, borówki, porzeczka, lub inne sezonowe owoce)

Sposób przygotowania:
1. Za pomocą rózgi kuchennej wymieszać: jajka, jogurt naturalny, olej oraz cukier. 
2. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. 
3. Dodać owoce. Jeżeli są to truskawki, to pokroić je wcześniej na połówki, lub nawet ćwiartki (jeżeli są duże). Delikatnie wymieszać łyżką. 
4. W dołkach blachy do muffinek umieścić papierowe foremki.  Wypełnić je ciastem. 
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka. Babeczki powinny mieć złoty kolor. 
6. Wystudzone muffinki można oprószyć cukrem pudrem, lub polać lukrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *