Zawijaski z ciasta drożdżowego ze szpinakowym nadzieniem. Te wegetariańska wersja ze szpinakiem jest niezwykle pyszna. Można je znaleźć w niektórych piekarniach, ale te domowe są o niebo lepsze! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 550
- 1 małe jajko
- 220 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g masła
Nadzienie:
- 1 op. mrożonego szpinaku 400 g
- 1 nieduża czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz czarny
- 200 g sera (mix mozzarella, gołda lub cheddar)
dodatkowo: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i ok. połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko, rozpuszczone, letnie masło oraz drożdże. Zagniatać ciasto kilka minut, aż zacznie formować się w elastyczną kulę. Można to robić również za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe na godzinę. W chłodnym pomieszczeniu czas ten może ulec wydłużeniu do 1,5-2 h.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć ją na na maśle. Dodać posiekany czosnek, smażyć kolejną minutę. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt. Posmarować go nadzieniem. Zwinąć w rulon jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Pociąć na 1-1,5 cm plastry. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Odstawić na kolejne 10-15 minut.
Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół), ok. 20-25 minut do przyrumienienia.