rollsy ze szpinakiem
inne wypieki przekąski wegetariańskie WYTRAWNIE

Ślimaczki szpinakowe z ciasta drożdżowego

szpinakowe ślimaczki
zawijaski ze szpinakiem
zawijaski ze szpinakiem

Zawijaski z ciasta drożdżowego ze szpinakowym nadzieniem. Te wegetariańska wersja ze szpinakiem jest niezwykle pyszna. Można je znaleźć w niektórych piekarniach, ale te domowe są o niebo lepsze! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 550
  • 1 małe jajko
  • 220 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g masła

Nadzienie:

  • 1 op. mrożonego szpinaku 400 g
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny
  • 200 g sera (mix mozzarella, gołda lub cheddar)

dodatkowo: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i ok. połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.

W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko, rozpuszczone, letnie masło oraz drożdże. Zagniatać ciasto kilka minut, aż zacznie formować się w elastyczną kulę. Można to robić również za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe na godzinę. W chłodnym pomieszczeniu czas ten może ulec wydłużeniu do 1,5-2 h.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć ją na na maśle. Dodać posiekany czosnek, smażyć kolejną minutę. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt. Posmarować go nadzieniem. Zwinąć w rulon jak roladę (wzdłuż dłuższego boku). Pociąć na 1-1,5 cm plastry. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Odstawić na kolejne 10-15 minut.

Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół), ok. 20-25 minut do przyrumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *