wrapy po chińsku
dania główne Sylwester WYTRAWNIE

Wrapy z kurczakiem po chińsku

Wrapy nadziane są bardzo aromatycznym kurczakiem, oraz bukietem świeżych warzyw. Podczas brzydkiej pogody, przypomniały mi smak lata.  

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • marynata: 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki, szczypta curry, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny oraz oliwy, 1 ząbek czosnku, nieduży kawałek posiekanego lub startego imbiru, sól
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 1 marchew
  • 1 pomidor
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 papryki (żółta lub czerwona)
  • opakowanie placków tortilli 
  • sos do wrapów: 1 jogurt naturalny, 1 przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokroić w cienkie paski. Wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie usmażyć na suchej patelni. 
2. Marchew pokroić w cienkie słupki, sałatę lodową posiekać. Ogórka i paprykę również pokroić w paski. Cebulę pokroić w cienkie piórka, a pomidora w kostkę. 
3. Placek tortilli skropić wodą i podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Układać po trochu wszystkie warzywa, a na koniec gorącego kurczaka. Polać sosem i zwinąć wrapa. Można gotowy wrap pogrzać przed moment w mikrofalówce lub piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *