Wrapy nadziane są bardzo aromatycznym kurczakiem, oraz bukietem świeżych warzyw. Podczas brzydkiej pogody, przypomniały mi smak lata.
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- marynata: 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki, szczypta curry, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny oraz oliwy, 1 ząbek czosnku, nieduży kawałek posiekanego lub startego imbiru, sól
- kilka listków sałaty lodowej
- 1 marchew
- 1 pomidor
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 czerwona cebula
- 1/2 papryki (żółta lub czerwona)
- opakowanie placków tortilli
- sos do wrapów: 1 jogurt naturalny, 1 przeciśnięty przez praskę, ząbek czosnku, sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić w cienkie paski. Wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie usmażyć na suchej patelni.
2. Marchew pokroić w cienkie słupki, sałatę lodową posiekać. Ogórka i paprykę również pokroić w paski. Cebulę pokroić w cienkie piórka, a pomidora w kostkę.
3. Placek tortilli skropić wodą i podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Układać po trochu wszystkie warzywa, a na koniec gorącego kurczaka. Polać sosem i zwinąć wrapa. Można gotowy wrap pogrzać przed moment w mikrofalówce lub piekarniku.