Sezon dyniowy, bez słodkiego wypieku nie może się obyć. Dynia podobnie jak cukinia czy marchew, świetnie sprawdza się w deserach. Tak jak w daniach wytrawnych, dynia potrzebuje odpowiednich dodatków, aby było pysznie. Ciasto dyniowe to sycący podwieczorek lub śniadanie, oraz deser w jednym. Nuta pomarańczy w cieście pasuje wspaniale.
Składniki (tortownica 24cm):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 140 g cukru
- 220 g puree z dyni (1 szklanka) – przepis na puree znajdziecie tutaj: puree z dyni
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową (15g), można też samodzielnie zetrzeć skórkę z pomarańczy
- 50 g zmielonych lub drobno posiekanych, blanszowanych orzechów laskowych (można kupić gotowe lub zmiksować je w blenderze)
Sposób przygotowania:
1. Masło o temp. pokojowej utrzeć z cukrem, za pomocą miksera. Dodawać pojedynczo jajka.
2. Dodać puree dyniowe oraz cukier z pomarańczą lub skórkę pomarańczową, krótko zmiksować na niskich obrotach.
3. W dwóch porcjach, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać łyżką lub łopatką. Dodać orzechy, wymieszać.
4. Tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Można też wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach, około 60 minut. Do suchego patyczka.
5. Wystudzone ciasto można polać lukrem i udekorować suszonymi owocami i posiekanymi orzechami.