sos z cukinii i pomidorów
przetwory sosy/dipy wegańskie wegetariańskie WYTRAWNIE

Sos z cukinii i pomidorów

sos z cukinii i pomidorów
sos z cukinii i pomidorów

Świetny, gęsty sos z cukinii i pomidorów. Pasuje do wytrawnych wypieków, pizzerinek, albo jako sos do makaronu lub klusek. Bardzo uniwersalny. Z przepisu wychodzi spora porcja. Wyszło mi ok. 7-8 słoiczków sosu.

Składniki:

  • 1200 g cukinii (1 duża)
  • 2 marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 900 g pomidorów
  • 1 duża passata 700 ml
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka stołowa ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu sojowo-grzybowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki soli
  • czarny pieprz (spora szczypta)
  • 2 łyżeczki octu (może być też ocet ryżowy, lub sos balsamiczny)

Sposób przygotowania:

Cukinię, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić. Odsączyć na sitku z nadmiaru soku.

Na patelni, na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Składniki można kroić byle jak, bo i tak sos będzie blendowany.

Dodać starte warzywa, pomidory, słodką i ostrą mieloną paprykę, kolendrę, cukier oraz sos sojowy i sojowo-grzybowy. Smażyć 30-40 minut.

Dodać passatę i gotować jeszcze kilka minut. Gotowy sos zblendować, doprawić solą, pieprzem i octem do smaku. Ponownie zagotować i rozdozować do wyparzonych słoiczków.

Jeżeli sos ma być przechowywany bez lodówki, kilka mięsiecy to słoiczki trzeba zapasteryzować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *