Świetny, gęsty sos z cukinii i pomidorów. Pasuje do wytrawnych wypieków, pizzerinek, albo jako sos do makaronu lub klusek. Bardzo uniwersalny. Z przepisu wychodzi spora porcja. Wyszło mi ok. 7-8 słoiczków sosu.
Składniki:
- 1200 g cukinii (1 duża)
- 2 marchewki
- 1 większa pietruszka
- 1 duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 900 g pomidorów
- 1 duża passata 700 ml
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka stołowa ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki sosu sojowo-grzybowego (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki soli
- czarny pieprz (spora szczypta)
- 2 łyżeczki octu (może być też ocet ryżowy, lub sos balsamiczny)
Sposób przygotowania:
Cukinię, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić. Odsączyć na sitku z nadmiaru soku.
Na patelni, na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Składniki można kroić byle jak, bo i tak sos będzie blendowany.
Dodać starte warzywa, pomidory, słodką i ostrą mieloną paprykę, kolendrę, cukier oraz sos sojowy i sojowo-grzybowy. Smażyć 30-40 minut.
Dodać passatę i gotować jeszcze kilka minut. Gotowy sos zblendować, doprawić solą, pieprzem i octem do smaku. Ponownie zagotować i rozdozować do wyparzonych słoiczków.
Jeżeli sos ma być przechowywany bez lodówki, kilka mięsiecy to słoiczki trzeba zapasteryzować.