tort jagodowy
ciasta NA SŁODKO

Tort jagodowy

Tort jagodowy
tort jagodowy
tort jagodowy

Sezon na jagody to nie tylko jagodzianki! Uwielbiam je bardzo, i zjadłam ich w tym roku naprawdę dużo. Jednak tym razem upiekłam tort jagodowy. Delikatny, lekki i prosty do przygotowania. Idealny na każdą okazję. Uwielbiam jagody, a ten torcik jest pyszny. A do tego ma taki piękny kolor. Oczywiście naturalny, od jagód.

Składniki (średnica ok. 20-22 cm.):

Biszkopt:

  • 3 jajka rozm. L
  • 80 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru z naturalną wanilią
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Mus jagodowy:

  • 500 g jagód
  • 100 g cukru

Krem jagodowy:

  • 400 g musu jagodowego
  • 2 łyżki żelatyny + 4 łyżki wody
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Galaretka jagodowa:

  • 100 g musu jagodowego
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1-2 łyżki wody

do nasączenia biszkoptu: 2 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki cukru pudru, 100 ml wody

Różyczki z białej czekolady (masę przygotować dzień wcześniej):

  • 50 g białej czekolady
  • 20-25 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Czekoladowy ganache do różyczek: Podgrzać śmietankę, aby była gorąca. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. W razie potrzeby masę delikatnie podgrzewać. Ganache wystudzić i włożyć do lodówki na noc.

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić mikserem na sztywno. Następnie dodawać po łyżce cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodawać pojedynczo żółtka po każdym miksując ok 30 sekund. Cała masa na biszkopt musi być bardzo puszysta. Wtedy nie wymaga dodawania proszku do pieczenia. Dodać mleko, olej i cukier waniliowy. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką. Dodawać porcjami przesianą mąkę. Wciąż delikatnie mieszając łyżką lub łopatką.

Dno tortownicy lub rant o średnicy ok. 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.

biszkopt

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 18-20 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się nie klei. Po upieczeniu wystudzić, a następnie przekroić na pół.

Jagody umieścić w garneczku wraz z cukrem. Gotować ok. 15 minut. Przetrzeć przez sitko lub zblendować (przetarte będzie miało gładszą konsystencję).

Galaretka jagodowa: 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 1-2 łyżki zimnej wody. Odstawić na 5 minut. Dodać 100 g gorącego musu jagodowego. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.

Krem jagodowy: 2 łyżki żelatyny wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut. Dodać pozostały mus jagodowy. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę lekko ubić cukrem pudrem. Dodać ser mascarpone. Miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać mus jagodowy i ponownie zmiksować do połączenia.

Jeden płat biszkoptu nasączyć trochę ponczem. Wyłożyć część kremu.

Przykryć drugą połówką biszkoptu. Nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć resztę kremu pokrywając również boki. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę jagodową.

Schłodzony ganache przez chwilę zmiksować mikserem, aby masa była bardziej puszysta. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do kwiatków. Udekorować tort wyciskając różyczki.

Tort przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce i przechowywać w lodówce.

tort jagodowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *