sałatka z lawendowym serem
sałatki wegetariańskie WYTRAWNIE

Sałatka z lawendowym serem i granatem

sałatka z serem

Sałatka z lawendowym serem, pestkami granatu oraz ziarnami. W większych sklepach można dostać niepospolite, ciekawe sery. Ten ser ma zdecydowanie wyczuwalną lawendę, oraz niebanalny kolor. Granat to rewelacyjne, słodkie przełamanie smaku. Sałatka podana jest z pysznymi grzankami z szynką.

Składniki (2 porcje):

  • 100 g sera lawendowego (np. gołda lawendowa)
  • opakowanie mixu sałat
  • 50 g ziaren (słonecznik, dynia, orzechy pinii)
  • 1/2 granatu
  • 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, trochę ulubionych ziół (może być odrobina czosnku, oraz natka pietruszki), sól, pieprz; można też użyć gotowego dipu, ale koniecznie z dobrym, naturalnym składem
  • grzanki: bagietka, domowe czosnkowe masełko, ser żółty, opcjonalnie szynka

Sposób przygotowania:

  1. Umytą, osuszoną sałatę umieścić w misce. Dodać pestki z połowy granatu, cienkie paski sera.
  2. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz zioła. Wymieszać. Dodać do sałatki wymieszać.
  3. Na suchej patelni podprażyć ziarna. Rozsypać na wierzchu sałatki.
  4. Grzanki: bagietkę przekrojoną na pół wysmarować masłem, posypać serem. Na wierzchu wyłożyć szynkę. Zapiekać w 200 stopniach, ok. 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *