Sałatka z lawendowym serem, pestkami granatu oraz ziarnami. W większych sklepach można dostać niepospolite, ciekawe sery. Ten ser ma zdecydowanie wyczuwalną lawendę, oraz niebanalny kolor. Granat to rewelacyjne, słodkie przełamanie smaku. Sałatka podana jest z pysznymi grzankami z szynką.
Składniki (2 porcje):
- 100 g sera lawendowego (np. gołda lawendowa)
- opakowanie mixu sałat
- 50 g ziaren (słonecznik, dynia, orzechy pinii)
- 1/2 granatu
- 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, trochę ulubionych ziół (może być odrobina czosnku, oraz natka pietruszki), sól, pieprz; można też użyć gotowego dipu, ale koniecznie z dobrym, naturalnym składem
- grzanki: bagietka, domowe czosnkowe masełko, ser żółty, opcjonalnie szynka
Sposób przygotowania:
- Umytą, osuszoną sałatę umieścić w misce. Dodać pestki z połowy granatu, cienkie paski sera.
- W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz zioła. Wymieszać. Dodać do sałatki wymieszać.
- Na suchej patelni podprażyć ziarna. Rozsypać na wierzchu sałatki.
- Grzanki: bagietkę przekrojoną na pół wysmarować masłem, posypać serem. Na wierzchu wyłożyć szynkę. Zapiekać w 200 stopniach, ok. 10 minut.