naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
dania główne naleśniki wegetariańskie WYTRAWNIE

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Bardzo lubię naleśniki zarówno wegetariańskie, jak i mięsne. Tym razem po świątecznym przejedzeniu, naleśniki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ze szpinakiem i pieczarkami. Proste składniki, pyszny smak.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki masła

    naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Usmażyć na łyżce masła, na dużym ogniu, aby się zarumieniły. Zdjąć z patelni.
  2. Na kolejnej łyżce masła podsmażyć cebulę, następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Mąkę, jajka, mleko, wodę i sól zmiksować na gładko, tak aby nie było grudek. Smażyć na płaskiej patelni, na kilku kropach oleju, na średnim ogniu ok. 2 minuty z każdej strony. Przed każdym naleśnikiem dołożyć po kilka kropli tłuszczu. Ciasta naleśnikowego nakładać cienką warstwę, tylko aby przykryła dno patelni.
  4. Na każdym naleśniku rozsmarować po łyżce farszu szpinakowego oraz po łyżce pieczarek. Złożyć naleśnika w trójkąt (na pół, i jeszcze na pół). Jeżeli wystygną, lub są odgrzewane na drugi dzień, to należy podpiec je w piekarniku 10 min. 190 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *