Bardzo lubię naleśniki zarówno wegetariańskie, jak i mięsne. Tym razem po świątecznym przejedzeniu, naleśniki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ze szpinakiem i pieczarkami. Proste składniki, pyszny smak.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 400 g mrożonego szpinaku
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki masła
naleśniki: - 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Usmażyć na łyżce masła, na dużym ogniu, aby się zarumieniły. Zdjąć z patelni.
- Na kolejnej łyżce masła podsmażyć cebulę, następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
- Mąkę, jajka, mleko, wodę i sól zmiksować na gładko, tak aby nie było grudek. Smażyć na płaskiej patelni, na kilku kropach oleju, na średnim ogniu ok. 2 minuty z każdej strony. Przed każdym naleśnikiem dołożyć po kilka kropli tłuszczu. Ciasta naleśnikowego nakładać cienką warstwę, tylko aby przykryła dno patelni.
- Na każdym naleśniku rozsmarować po łyżce farszu szpinakowego oraz po łyżce pieczarek. Złożyć naleśnika w trójkąt (na pół, i jeszcze na pół). Jeżeli wystygną, lub są odgrzewane na drugi dzień, to należy podpiec je w piekarniku 10 min. 190 stopni.