filety z kurczaka nadziewane borowikami
pieczenie, pasztety, pasty kanapkowe WYTRAWNIE

Filety z kurczaka nadziewane borowikami

filety z kurczaka nadziewane borowikami

Pieczone filety z kurczaka można przygotować naprawdę na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam je nadziać suszonymi borowikami z dodatkiem ziół. Mięso zwykle piekę w rękawie do pieczenia i wychodzi bardzo soczyste i miękkie.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 40 g suszonych borowików
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sznurek do związania i rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Borowiki zalać ciepłą przegotowaną wodą. Przykryć, odstawić na 1-2 godziny, aby napęczniały i zmiękły.

Pierś oczyścić i podzielić na dwa pojedyncze filety. Każdy naciąć wzdłuż.

W miseczce wymieszać sól, pieprz czarny, zioła, oregano, majeranek, oregano, słodką mieloną paprykę, mieloną kolendrę. Mieszanką przypraw natrzeć mięso, łącznie z nacięciami.

Borowiki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

W nacięciu umieścić farsz borowikowy. Mięso związać sznurkiem, aby farsz nie wypadł podczas pieczenia.

Mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Na każdym filecie umieścić po łyżce masła.

Rękaw do pieczenia zawiązać, a następnie nakłuć folię w kilku miejscach, aby tworząca się para miała ujście.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *