Pieczone filety z kurczaka można przygotować naprawdę na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam je nadziać suszonymi borowikami z dodatkiem ziół. Mięso zwykle piekę w rękawie do pieczenia i wychodzi bardzo soczyste i miękkie.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 40 g suszonych borowików
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka ziół włoskich lub prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sznurek do związania i rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Borowiki zalać ciepłą przegotowaną wodą. Przykryć, odstawić na 1-2 godziny, aby napęczniały i zmiękły.
Pierś oczyścić i podzielić na dwa pojedyncze filety. Każdy naciąć wzdłuż.
W miseczce wymieszać sól, pieprz czarny, zioła, oregano, majeranek, oregano, słodką mieloną paprykę, mieloną kolendrę. Mieszanką przypraw natrzeć mięso, łącznie z nacięciami.
Borowiki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
W nacięciu umieścić farsz borowikowy. Mięso związać sznurkiem, aby farsz nie wypadł podczas pieczenia.
Mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Na każdym filecie umieścić po łyżce masła.
Rękaw do pieczenia zawiązać, a następnie nakłuć folię w kilku miejscach, aby tworząca się para miała ujście.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 30 minut.