W tym roku na Święta, oprócz tradycyjnych dań zrobiłam, dla odmiany wegetariańskie pierogi. Z kaszą pęczak, pieczarkami i suszonymi grzybami. Naprawdę pyszne, sycące danie. Pierogi bardzo dobrze lepiły się z tym farszem, przez to praca szła ekspresowo.
Składniki:
Farsz:
- 160 g suchej kaszy pęczak
- 20 g suszonych borowików
- 700 g pieczarek
- 1 kostka warzywna
- 1 cebula
- 250- 300 ml wody
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 małe jajko lub samo żółtko
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalać ciepłą wodą, tak aby były przykryte. Pozostawić pod przykryciem na godzinę. Pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia grzybów zostawić.
- Kaszę przepłukać wodą, włożyć do małego garnka, zalać ok 250 ml gorącej wody, dodać kostkę bulionową, oraz namoczone wcześniej grzyby wraz z płynem, w którym się moczyły (ostrożnie zlać ten płyn, gdyż na dnie zawsze zostają resztki piachu i zanieczyszczeń z grzybów). Gotować pod przykryciem, na niedużym ogniu ok. 20-30 minut. Az kasza wchłonie cały płyn i będzie już miękka. W razie potrzeby w trakcie potrzeby podlać jeszcze wodą. Po wyłączeniu dodać 1 łyżkę masła, wymieszać i pozostawić pod przykryciem.
- Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje.
- Pieczarki wymieszać z kaszą z grzybami. Doprawić solą i pieprzem, oraz tymiankiem i majerankiem. Farsz przestudzić.
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, żółtko, olej. Lekko rozmieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto. Masa musi być elastyczna i gładka. Ciasto odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło (przełożyć do miski i przykryć talerzem lub wilgotną ściereczką).
- Ciasto podzielić na kilka części. Każdą cienko rozwałkować. Powycinać kółka (odcisnąć od kubka lub szerokiego kieliszka). W każdym kółku umieścić łyżeczkę farszu. Zamknąć pierożek i uformować z brzegów falbankę.
- Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 4 minuty od wypłynięcia. Czas ten zależy od grubości waszego ciasta. Jeżeli będzie ono grube to czas gotowania też się wydłuży.