pierogi z kaszą i grzybami
Boże Narodzenie dania główne pierogi i kluski wegetariańskie WYTRAWNIE

Pierogi z kaszą pęczak i grzybami

pierogi z kaszą pęczak
pierogi z kaszą pęczak

W tym roku na Święta, oprócz tradycyjnych dań zrobiłam, dla odmiany wegetariańskie pierogi. Z kaszą pęczak, pieczarkami i suszonymi grzybami. Naprawdę pyszne, sycące danie. Pierogi bardzo dobrze lepiły się z tym farszem, przez to praca szła ekspresowo.

Składniki:

Farsz:

  • 160 g suchej kaszy pęczak
  • 20 g suszonych borowików
  • 700 g pieczarek
  • 1 kostka warzywna
  • 1 cebula
  • 250- 300 ml wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 małe jajko lub samo żółtko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać ciepłą wodą, tak aby były przykryte. Pozostawić pod przykryciem na godzinę. Pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia grzybów zostawić.
  2. Kaszę przepłukać wodą, włożyć do małego garnka, zalać ok 250 ml gorącej wody, dodać kostkę bulionową, oraz namoczone wcześniej grzyby wraz z płynem, w którym się moczyły (ostrożnie zlać ten płyn, gdyż na dnie zawsze zostają resztki piachu i zanieczyszczeń z grzybów). Gotować pod przykryciem, na niedużym ogniu ok. 20-30 minut. Az kasza wchłonie cały płyn i będzie już miękka. W razie potrzeby w trakcie potrzeby podlać jeszcze wodą. Po wyłączeniu dodać 1 łyżkę masła, wymieszać i pozostawić pod przykryciem.
  3. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć, aż nadmiar płynu odparuje.
  4. Pieczarki wymieszać z kaszą z grzybami. Doprawić solą i pieprzem, oraz tymiankiem i majerankiem. Farsz przestudzić.
  5. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, żółtko, olej. Lekko rozmieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto. Masa musi być elastyczna i gładka. Ciasto odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło (przełożyć do miski i przykryć talerzem lub wilgotną ściereczką).
  6. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą cienko rozwałkować. Powycinać kółka (odcisnąć od kubka lub szerokiego kieliszka). W każdym kółku umieścić łyżeczkę farszu. Zamknąć pierożek i uformować z brzegów falbankę.
  7. Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 4 minuty od wypłynięcia. Czas ten zależy od grubości waszego ciasta. Jeżeli będzie ono grube to czas gotowania też się wydłuży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *