miękkie pierniki
Boże Narodzenie ciasteczka NA SŁODKO

Miękkie pierniki

pierniki
pierniki
miękkie pierniki

Ten przepis jest dla wszystkich, którzy wcześniej nie zdążyli przygotować tradycyjnych pierników, które aby zmięknąć muszą poleżeć. Te pieniki są dobre od razu po upieczeniu. Po wystudzeniu, należy przechowywać je w szczelnym pojemniku i cieszyć się nimi przez kilka dni. Pierniczki udekorowane są masą cukrową i czekoladą. Obie wersje wyszły piękne i pyszne.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miodu
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 jajka rozm. L
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 20g
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
    Są różni producenci przyprawy do piernika i różnią się one składem. Jeżeli nie mają kardamonu to dobrze jest go dodać, aby pierniki były jeszcze bardziej korzenne.

Sposób przygotowania:

  1. Masło, miód, cukier, przyprawę do piernika i kardamon umieścić w garnczku. Podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Nie gotować.
  2. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, a następnie przesiać. Dodać jajka, wymieszać. Dodać ciepłą zawartość garneczka i wyrobić ciasto.
  3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
  4. Wycinać pierniki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *