Ten przepis jest dla wszystkich, którzy wcześniej nie zdążyli przygotować tradycyjnych pierników, które aby zmięknąć muszą poleżeć. Te pieniki są dobre od razu po upieczeniu. Po wystudzeniu, należy przechowywać je w szczelnym pojemniku i cieszyć się nimi przez kilka dni. Pierniczki udekorowane są masą cukrową i czekoladą. Obie wersje wyszły piękne i pyszne.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 g miodu
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 3 jajka rozm. L
- 1 opakowanie przyprawy do piernika 20g
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Są różni producenci przyprawy do piernika i różnią się one składem. Jeżeli nie mają kardamonu to dobrze jest go dodać, aby pierniki były jeszcze bardziej korzenne.
Sposób przygotowania:
- Masło, miód, cukier, przyprawę do piernika i kardamon umieścić w garnczku. Podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Nie gotować.
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, a następnie przesiać. Dodać jajka, wymieszać. Dodać ciepłą zawartość garneczka i wyrobić ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
- Wycinać pierniki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.