Domowe drożdżówki z jagodami, czyli popularne jagodzianki! Jest sezon, więc trzeba go wykorzystać. Poza sezonem, nic straconego ponieważ, z mrożonych wychodzą równie wspaniałe! Jagodzianki wyszły obłędnie pyszne. Domowe drożdżówki z owocami, to wspaniałe weekendowe śniadanie, lub deser do kawy. Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Moje były fotografowane jeszcze gorące, ponieważ nie mogliśmy się doczekać, aby wszystkie zjeść. Z przepisu wychodzi 10 porządnych, dużych drożdżówek.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej typ 500 lub 550 (do ciast drożdżowych)
- 1 jajko
- 2 żółtka rozm. L
- 80 g masła
- 90 g cukru
- szklanka mleka (220 ml)
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 300 g mrożonych jagód, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo: 1 jajko+łyżka mleka do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wsypać 1 łyżkę cukru, połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajko, żółtka, roztopione, letnie masło, pozostałe mleko, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz przygotowany rozczyn drożdży. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), wyrabiać ciasto kilka minut, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie odchodzić od ścian miski.
3. Wyrobione ciasto, pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części (ok. 100 g każda).
5. Każdą kulę rozpłaszczyć dłońmi. Umieścić po 2 łyżki jagód. Skleić bułeczkę.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Aby drożdżówki miały taki rumiany kolor, jak na zdjęciu, należy przed pieczeniem, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, z łyżką mleka.