![ciasto z rabarbarem](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2023/05/biszkoptowe-ciasto-z-rabarbarem--1024x724.jpg)
![biszkoptowe ciasto z rabarbarem](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2023/05/biszkoptowe-ciasto-z-rabarbarem-2-1-1024x774.jpg)
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2023/05/biszkoptowe-ciasto-z-rabarbarem-3-5-1024x738.jpg)
Biszkoptowe ciasto z rabarbarem. Pyszne, bardzo lekkie ciasto. Dzięki dodatkowi oleju nie jest suche. Idealne ciasto do sezonowych owoców. Wystudzone, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Składniki (blaszka 24 cm x 24 cm):
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 5 jaj rozm. L
- 160 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- szczypta soli
- 400 g pokrojonego w ok. 1-2 cm kawałki + 1 łyżeczka mąki semoliny, kaszy manny, lub zwykłej mąki pszennej)
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić w ok. 1,5-2 cm kawałki. Wymieszać z łyżeczką mąki.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na dosyć sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier miksując, aż do wykończenia cukru. Masa na koniec powinna być sztywna i lśniąca.
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2023/05/ciasto-rabarbarowe-przed-pieczeniem-1024x768.jpg)
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2023/05/ciasto-rabarbarowe-przed-pieczeniem-1-1-1024x768.jpg)
Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym chwilę miksować.
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2023/05/ciasto-rabarbarowe-przed-pieczeniem-2-1024x768.jpg)
Wolną strużką dodać olej miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia. Dodać także przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką do połączenia.
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2023/05/ciasto-rabarbarowe-przed-pieczeniem-3-1-1024x768.jpg)
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć przygotowany wcześniej rabarbar. Lekko go powciskać w ciasto.
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2023/05/ciasto-rabarbarowe-przed-pieczeniem-4-1024x638.jpg)
![](https://justynagotuje.pl/wp-content/uploads/2023/05/ciasto-rabarbarowe-przed-pieczeniem-5-1-1024x768.jpg)
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni (grzanie góra-dół). Piec ok. 45 minut, na środkowym poziomie piekarnika. Do suchego patyczka.
Podawać posypane cukrem pudrem.