Biszkoptowe ciasto z rabarbarem. Pyszne, bardzo lekkie ciasto. Dzięki dodatkowi oleju nie jest suche. Idealne ciasto do sezonowych owoców. Wystudzone, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Składniki (blaszka 24 cm x 24 cm):
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 5 jaj rozm. L
- 160 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- szczypta soli
- 400 g pokrojonego w ok. 1-2 cm kawałki + 1 łyżeczka mąki semoliny, kaszy manny, lub zwykłej mąki pszennej)
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić w ok. 1,5-2 cm kawałki. Wymieszać z łyżeczką mąki.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na dosyć sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier miksując, aż do wykończenia cukru. Masa na koniec powinna być sztywna i lśniąca.
Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym chwilę miksować.
Wolną strużką dodać olej miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia. Dodać także przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką do połączenia.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć przygotowany wcześniej rabarbar. Lekko go powciskać w ciasto.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni (grzanie góra-dół). Piec ok. 45 minut, na środkowym poziomie piekarnika. Do suchego patyczka.
Podawać posypane cukrem pudrem.