tort truskawkowy
Boże Narodzenie ciasta NA SŁODKO Walentynki

Lekki tort truskawkowy z wiórkami białej czekolady

tort truskawkowy
Tort truskawkowy

Torcik z domowym kremem truskawkowym na bazie śmietany i sera mascarpone, oraz musem truskawkowym. Całość wykończona jest wiórkami białej czekolady. Pyszny, lekki tort. A że jutro Walentynki, to może być idealny Tort Walentynkowy ?

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka rozm L
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 65 drobnego cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Krem i mus truskawkowy:

  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 600 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 20 g żelatyny
  • dodatkowo: 80 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić mikserem na sztywno. Następnie dodawać po łyżce cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodawać pojedynczo żółtka po każdym miksując ok 30 sekund. Cała masa na biszkopt musi być bardzo puszysta. Wtedy nie wymaga dodawania proszku do pieczenia. Dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszać łyżką lub silikonową łopatką. Dodawać porcjami przesianą mąkę. Wciąż delikatnie mieszając łyżką lub łopatką.
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się nie klei. Po upieczeniu wystudzić, a następnie przekroić na pół.
  3. Truskawki świeże lub mrożone, wraz z cukrem, podgotować w garnku. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody przez 5 minut. Truskawki zdjąć z grzania. Dodać namoczoną żelatynę. Wymieszać. Zblendować na gładki mus. Szklankę musu przelać do osobnego naczynia i wystudzić. Pozostałą część przelać do okrągłego naczynia o mniejszej średnicy niż tortownica (np. rant, garnek). Można wyłożyć go wcześniej folią spożywczą, aby łatwiej wyciągnąć stężały mus. Schłodzić w lodówce, aż stężeje.
  4. Śmietankę ubić dosyć sztywno. Dodać ser mascarpone oraz cukier puder. Miksować jeszcze chwilę. Następnie dodawać porcjami szklankę schłodzonego, ale jeszcze płynnego musu truskawkowego. Krótko zmiksować do połączenia. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.
  5. Na jednej części biszkoptu umieścić przygotowaną wcześniej schłodzoną warstwę musu truskawkowego, następnie wyłożyć większość kremu truskawkowego, pozostawiając część do przykrycia wierzchniej warstwy biszkoptu. Na krem wyłożyć biszkopt i pozostały krem. Udekorować wiórkami białej czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *