bułki z parówką
inne wypieki przekąski WYTRAWNIE

Mini bułeczki z parówką

mini bułeczki z parówką
bułki z parówką
bułki z parówką

To rewelacyjna, podzielna przekąska, ale także pierwsze, lub drugie śniadanie na wynos. Pyszne na ciepło i zimno. Do podania sprawdzi się sos musztardowy lub ketchup.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej typ 550
  • 1 małe jajko
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g stopionego masła

dodatkowo:

  • 8 parówek
  • 100 g żółtego sera
  • kilka łyżek sosu pomidorowego, można przygotować go samodzielnie

Sos pomidorowy:

  • 350 g pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku. Na patelni, na oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać pomidory oraz cukier. Smażyć mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać suszoną cebulę, ketchup, oraz sos Sriracha. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia. W dużej misce umieścić mąkę, sól, rozpuszczone drożdże, jajko, letnią wodę, oraz roztopione, letnie masło. Zagnieść ciasto za pomocą miksera do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. Wyrabiać je kilka minut, aż będzie tworzyło gładką kulę. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki (1-2 łyżki).

Wyrobione ciasto pozostawić w misce i przykryć folią spożywczą lub ściereczką. Pozostawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Parówki przeciąć na pół. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt, na stolnicy podsypanej mąką. Pociąć na paski o tej samej szerokości co połówki parówek. Posmarować sosem, posypać serem i ułożyć parówkę. Zwinąć w rulon. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ponacinać nożem i posmarować mlekiem, aby nie wyschły. Odstawić do wyrastania jeszcze na 15 minut. Można również posypać ziarnami sezamu lub dodatkowym serem. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *