Pizzowe rollsy z sosem pomidorowo paprykowym. Świetna przekąska, albo drugie śniadanie. Idealne na wynos na piknik czy do pracy. Można użyć gotowego sosu do pizzy, ale ten domowy sprawia, że wypieki są przepyszne.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 450 lub 550
- 1 małe jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 110 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g stopionego masła
Farsz:
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża czerwona papryka
- 1 łyżeczka słodkiej i ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
- sól
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Dodatkowo:
- garść żółtego sera gołda
- 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i ok. połowę letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko, rozpuszczone, letnie masło oraz drożdże. Zagniatać ciasto kilka minut, aż zacznie formować się w elastyczną kulę. Można to robić również za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe na godzinę. W chłodnym pomieszczeniu czas ten może ulec wydłużeniu do 1,5-2 h.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć ją na oliwie. Dodać posiekany czosnek, smażyć kolejną minutę. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę. Wymieszać. Dodać również pokrojoną w nieduże paski lub kostkę świeżą paprykę. Po kilku minutach dodać sparzone ze skórki, pokrojone i odciśnięte z nadmiaru płynu pomidory. Smażyć, mieszając aż sos się zagęści. Doprawić solą, bazylią i oregano.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt. Posmarować sosem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pokroić na ok. 1-1,5 cm plastry. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Obsypać serem. Odstawić na 10-15 minut.
Piec w 190 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 20 minut.