To urozmaicona wersja ziołowego chlebka do odrywania, z dodatkiem mąki słonecznikowej. Jest pyszny, mięciutki. Po prostu można go jeść bez niczego. Idealny na wielkanocny stół, do przegryzienia wielu potraw.
Składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 80 g mąki słonecznikowej (lub zblendowane na miałko pestki słonecznika)
- 260 ml letniej wody
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju rzepakowego
Ziołowe masełko:
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i połowę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.
Mąkę pszenną oraz słonecznikową wymieszać z solą. Dodać olej, pozostałą wodę, oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami oraz przyprawami.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 50 cm x 40 cm. Całą powierzchnię posmarować ziołowym masełkiem. Pociąć na 5 pasków. Każdy z nich złożyć jak harmonijkę.
Keksówkę 13 cm x 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w niej złożone harmonijki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzanie góra-dół) ok. 35-40 minut.