ziołowy chlebek do odrywania
chleby na drożdżach inne wypieki PIECZYWO Wielkanoc

Ziołowy chlebek ze słonecznikiem

rwany chlebek
ziołowy chlebek do odrywania
ziołowy chlebek

To urozmaicona wersja ziołowego chlebka do odrywania, z dodatkiem mąki słonecznikowej. Jest pyszny, mięciutki. Po prostu można go jeść bez niczego. Idealny na wielkanocny stół, do przegryzienia wielu potraw.

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 80 g mąki słonecznikowej (lub zblendowane na miałko pestki słonecznika)
  • 260 ml letniej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju rzepakowego

Ziołowe masełko:

  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z chili
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier i połowę letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.

Mąkę pszenną oraz słonecznikową wymieszać z solą. Dodać olej, pozostałą wodę, oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.

Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami oraz przyprawami.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 50 cm x 40 cm. Całą powierzchnię posmarować ziołowym masełkiem. Pociąć na 5 pasków. Każdy z nich złożyć jak harmonijkę.

Keksówkę 13 cm x 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w niej złożone harmonijki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzanie góra-dół) ok. 35-40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *