

Kurczak słodko kwaśny to klasyka kuchni chińskiej. Połączenie soczystego mięsa, słodkiego ananasa i kwaśnej nuty soku z cytryny lub octu ryżowego. Ta wersja kurczaka jest prosta i nie wymaga skomplikowanych składników.
Składniki:
- 1 podwójna piers z kurczaka
marynata: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, szczypta chili, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka chińskiej mieszanki przypraw, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy, - 1 duża czerwona papryka
- 5 plastrów ananasa
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- 2 łyżki oleju
- sos:
- 1/2 szklanki soku z puszki ananasa (110 ml)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Paprykę pokroić w nieduże słupki. Ananasa pokroić w kostkę.
Zamarynowane mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażać kurczaka przez 5 minut, na sporej mocy grzania, często mieszając.
Dodać paprykę. Smażyć kolejne kilka minut. Dodać ananasa i smażyć jeszcze 3 minuty.
W garneczku wymieszać składniki na sos. Zagotować. Zalać nim zawartość patelni. Gotować chwilę, aż lekko zgęstnieje. Doprawić solą do smaku.
Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorkiem.