kurczak słodko kwaśny
dania główne WYTRAWNIE

Kurczak słodko kwaśny z ananasem

kurczak słodko kwaśny
kurczak słodko kwaśny

Kurczak słodko kwaśny to klasyka kuchni chińskiej. Połączenie soczystego mięsa, słodkiego ananasa i kwaśnej nuty soku z cytryny lub octu ryżowego. Ta wersja kurczaka jest prosta i nie wymaga skomplikowanych składników.

Składniki:

  • 1 podwójna piers z kurczaka
    marynata: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, szczypta chili, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka chińskiej mieszanki przypraw, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy,
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 plastrów ananasa
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • sos:
  • 1/2 szklanki soku z puszki ananasa (110 ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.

Paprykę pokroić w nieduże słupki. Ananasa pokroić w kostkę.

Zamarynowane mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażać kurczaka przez 5 minut, na sporej mocy grzania, często mieszając.

Dodać paprykę. Smażyć kolejne kilka minut. Dodać ananasa i smażyć jeszcze 3 minuty.

W garneczku wymieszać składniki na sos. Zagotować. Zalać nim zawartość patelni. Gotować chwilę, aż lekko zgęstnieje. Doprawić solą do smaku.

Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *