Uwielbiam te nadziewane, wytrawne bułeczki! Wersja z mięsem mielonym, papryką, dodatkami kuchni meksykańskiej wyszła rewelacyjnie. Idealne na ciepło i na zimno. Na wynos do pracy, lub na piknik sprawdzą się wyśmienicie. Mięciutkie, wilgotne bułeczki.
Składniki (10 bułeczek):
- 360 g mąki pszennej
- 4-5 g suszonych drożdży
- 160 ml mleka
- 45 g masła
- 2/3 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki cukru
- 1 jajko
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
- 1 nieduża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 100 g passaty pomidorowej lub smażonych pomidorów
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (80g )
- 1 mała puszka kukurydzy (80 g)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 2/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz czarny
- garść marynowanych papryczek jalapeno (można zastąpić świeżym lub suszonym chili)
Dodatkowo:
- 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu
- garść startego żółtego sera do posypania przed pieczeniem
Sposób przygotowania:
- W misce umieścić mąkę, suszone drożdże, cukier, sól, letnie mleko, przestudzone roztopione masło oraz jajko. Wyrabiać ciasto przez 10 minut: ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych (haki).
- Wyrobione ciasto pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
- Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Dodać paprykę pokrojoną w paski. Smażyć kilka minut, aby lekko zmiękła. Dodać mięso mielone, słodką i ostrą mieloną paprykę, 1/4 łyżeczki pieprzu. Smażyć na sporym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolkę. Smażyć jeszcze 4-5 minut. Doprawić solą do smaku. Na koniec dodać posiekane papryczki jalapeno (jeżeli korzystacie ze świeżego chili to należy je posiekać i dodać razem ze świeżą papryką; mielone chili wystarczy dodać na koniec do smaku). Gotowy farsz przestudzić.
- Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę i podzielić na 10 równych części. Można też odważać porcje po ok. 63 g.
- Każdą kulkę ciasta rozwałkować lub rozpłaszczyć w dłoniach na kółko o średnicy 11-12 cm.
- Na środku każdego kółka umieścić łyżkę farszu. Zamknąć bułeczkę. Ciasto jest przyjemne, elastyczne, łatwo daje się formować.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
- Przed pieczeniem posmarować bułeczki mlekiem i posypać niewielką ilością startego sera (opcjonalnie).
- Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.