biała kiełbasa w sosie chrzanowym
dania główne WYTRAWNIE

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

białe kiełbaski w sosie chrzanowym

Białe kiełbaski w domowym sosie chrzanowym. Pysznie przypieczone, białe kiełbaski zanurzone w sosie. Robiłam to danie już kilka razy, używałam różnych rodzajów białej kiełbasy (z Turyngii, z dodatkiem kminku, a także bawarskiej z dodatkiem boczku), zawsze wychodziło pysznie.

Składniki:

  • 400-500 g białej kiełbasy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka do posmarowania naczynia
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie żaroodporne lub blachę wysmarować masłem.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiełbaski w obu stron ponacinać.
  3. W naczyniu umieścić cebulę. Następnie wyłożyć kiełbaski.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić kiełbaski na drugą stronę.
  5. W między czasie przygotować sos chrzanowy: W garnczku rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać mąkę. Smażyć chwilę, ciągle mieszając. Dodać mleko. Intensywnie mieszać. Cały czas mieszając, zagotować. Gotować 2 minuty na niedużym ogniu. Dodać śmietankę oraz chrzan. Wymieszać. doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgrzać.
  6. Upieczone kiełbaski podawać z sosem i ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *