Białe kiełbaski w domowym sosie chrzanowym. Pysznie przypieczone, białe kiełbaski zanurzone w sosie. Robiłam to danie już kilka razy, używałam różnych rodzajów białej kiełbasy (z Turyngii, z dodatkiem kminku, a także bawarskiej z dodatkiem boczku), zawsze wychodziło pysznie.
Składniki:
- 400-500 g białej kiełbasy
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła + 1 łyżeczka do posmarowania naczynia
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 3 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Naczynie żaroodporne lub blachę wysmarować masłem.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiełbaski w obu stron ponacinać.
- W naczyniu umieścić cebulę. Następnie wyłożyć kiełbaski.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić kiełbaski na drugą stronę.
- W między czasie przygotować sos chrzanowy: W garnczku rozpuścić 1 łyżkę masła. Dodać mąkę. Smażyć chwilę, ciągle mieszając. Dodać mleko. Intensywnie mieszać. Cały czas mieszając, zagotować. Gotować 2 minuty na niedużym ogniu. Dodać śmietankę oraz chrzan. Wymieszać. doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgrzać.
- Upieczone kiełbaski podawać z sosem i ulubionymi dodatkami.