Bardzo przypadły mi do gustu, kotlety z siekanego kurczaka z brokułem i serem. Więc ponownie wylądowały na moim stole, tym razem z papryką oraz kukurydzą, z dodatkiem niewielkiej ilości mozzarelli. Idealne danie, gdy ktoś lubi słodką nutę do dań z drobiu.
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka (1 podwójna pierś)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- 50 g sera mozzarella
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pieprz czarny mielony (najlepiej świeżo mielony)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyścić i drobno pokroić, posiekać. Przenieść do miski.
2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekany szczypiorek, pokruszoną w dłoniach mozzarellę, 2 surowe jajka, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz czarny, oregano, słodką, mieloną paprykę. Całość dokładnie wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać olej. Tak, aby dno patelni było pokryte cienką warstwą. Nakładać po 1-2 łyżki mięsnej masy. Lekko spłaszczyć łyżką.
4. Smażyć na złoty kolor z obu stron (ok. kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu).