kotlety z kurczaka
dania główne WYTRAWNIE

Kotlety z siekanego kurczaka z papryką i kukurydzą

kotlety z siekanego kurczaka z papryką

Bardzo przypadły mi do gustu, kotlety z siekanego kurczaka z brokułem i serem. Więc ponownie wylądowały na moim stole, tym razem z papryką oraz kukurydzą, z dodatkiem niewielkiej ilości mozzarelli. Idealne danie, gdy ktoś lubi słodką nutę do dań z drobiu. 

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka (1 podwójna pierś)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • pęczek szczypiorku
  • 50 g sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pieprz czarny mielony (najlepiej świeżo mielony)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka oczyścić i drobno pokroić, posiekać. Przenieść do miski. 

2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekany szczypiorek, pokruszoną w dłoniach mozzarellę, 2 surowe jajka, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz czarny, oregano, słodką, mieloną paprykę. Całość dokładnie wymieszać. 

3. Na patelni rozgrzać olej. Tak, aby dno patelni było pokryte cienką warstwą. Nakładać po 1-2 łyżki mięsnej masy. Lekko spłaszczyć łyżką. 

4. Smażyć na złoty kolor z obu stron (ok. kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu). 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *