red velvet cake
ciasta NA SŁODKO Sylwester

Red Velvet Cake

red velvet cake

Marzyłam żeby w końcu przygotować to piękne, efektowne ciasto. Udało się! Jest to amerykańskie ciasto, o fantastycznym kolorze. Przygotowane na maślance i maśle (lub oleju). W przeciwieństwie do biszkoptu, jest dosyć ciężkie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić. Nieco odchudziłam to ciasto używając mniej cukru niż w oryginalnym przepisie. I tak wyszło bardzo słodkie.

Składniki (tortownica 22 cm):

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 12 g cukru z naturalną wanilią
  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka rozm L
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml maślanki lub kefiru (220 g)
  • 1,5 łyżeczki barwnika spożywczego w proszku (2-3 łyżeczki barwnika w żelu)

Krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g serka śmietankowego Philadelphia
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, z kakao, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, oraz sodą.
  2. W osobnej misce, utrzeć miękkie masło z cukrem (oraz cukrem z wanilią), za pomocą miksera. Ubita masa powinna mieć jasny kolor i być puszysta.
  3. Dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksować. Dodać kefir lub maślankę, oraz barwnik.
  4. Porcjami dodawać przesiane suche składniki. Zmiksować na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia.
  1. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 22 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach, ok. godzinę. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto po ok. 10-15 minutach wyjąć z tortownicy i całkowicie wystudzić.
  1. Za pomocą noża ściąć górkę (nie wyrzucać tego ciasta), tak aby powstała płaska powierzchnia. Przeciąć ciasto na 3 równe blaty.
  2. Śmietankę prosto z lodówki ubić. W osobnym naczyniu zmiksować ser mascarpone z serkiem śmietankowym. Dodać do śmietanki. Dodać także cukier puder. Zmiksować do połączenia składników i uzyskania gęstego kremu.
  3. Kremem przełożyć blaty. Pozostawiając ok. 1/3 kremu na posmarowanie wierzchu i boków.
  4. Ciasto pozostałe ze ścięcia górki pokruszyć drobno w dłoniach. Obsypać wierzch ciasta.
  5. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *