
Marzyłam żeby w końcu przygotować to piękne, efektowne ciasto. Udało się! Jest to amerykańskie ciasto, o fantastycznym kolorze. Przygotowane na maślance i maśle (lub oleju). W przeciwieństwie do biszkoptu, jest dosyć ciężkie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić. Nieco odchudziłam to ciasto używając mniej cukru niż w oryginalnym przepisie. I tak wyszło bardzo słodkie.
Składniki (tortownica 22 cm):
- 200 g miękkiego masła
- 180 g drobnego cukru
- 12 g cukru z naturalną wanilią
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka rozm L
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml maślanki lub kefiru (220 g)
- 1,5 łyżeczki barwnika spożywczego w proszku (2-3 łyżeczki barwnika w żelu)
Krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 250 g serka śmietankowego Philadelphia
- 4-5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, z kakao, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, oraz sodą.
- W osobnej misce, utrzeć miękkie masło z cukrem (oraz cukrem z wanilią), za pomocą miksera. Ubita masa powinna mieć jasny kolor i być puszysta.
- Dodawać pojedynczo jajka, po każdym miksować. Dodać kefir lub maślankę, oraz barwnik.
- Porcjami dodawać przesiane suche składniki. Zmiksować na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia.

- Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 22 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach, ok. godzinę. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto po ok. 10-15 minutach wyjąć z tortownicy i całkowicie wystudzić.

- Za pomocą noża ściąć górkę (nie wyrzucać tego ciasta), tak aby powstała płaska powierzchnia. Przeciąć ciasto na 3 równe blaty.
- Śmietankę prosto z lodówki ubić. W osobnym naczyniu zmiksować ser mascarpone z serkiem śmietankowym. Dodać do śmietanki. Dodać także cukier puder. Zmiksować do połączenia składników i uzyskania gęstego kremu.
- Kremem przełożyć blaty. Pozostawiając ok. 1/3 kremu na posmarowanie wierzchu i boków.
- Ciasto pozostałe ze ścięcia górki pokruszyć drobno w dłoniach. Obsypać wierzch ciasta.
- Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.