Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie piec skomplikowanych ciast, to ten deser sprawdzi się doskonale! Do deserków wykorzystałam mandarynki z puszki, z tego względu że są słodziutkie, nie mają pestek i pozbawione są błonek, które oddzielają się podczas jedzenia. Dzięki temu są mięciutkie i pyszne. A także oszczędność czasu na obieraniu.
Składniki (6 deserków):
- 1 galaretka kiwi
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera mascarpone (pozostały ser możecie użyć do sosu serowego)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka mandarynek
Sposób przygotowania:
1. Galaretki przygotować w osobnych naczyniach zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
2. Do wybranych naczyń wlać 1-2 cm warstwę galaretki kiwi. Włożyć do lodówki lub zamrażalnika. Gdy stężeje, wylać kolejną warstwę galaretki brzoskwiniowej. I tak naprzemiennie do wykończenia galaretek.
3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na dosyć sztywno. Dodać ser mascarpone. Zmiksować do połączenia składników.
4. Wyłożyć ubity krem i udekorować odsączonymi z zalewy mandarynkami.