drożdżówka ze śliwkami
ciasta drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżówka ze śliwkami

drożdżówka ze śliwkami
drożdżówka ze śliwkami
drożdżówka ze śliwkami

Sezon śliwkowy bez drożdżówki ze śliwkami, nie może się obyć! Pyszna mięciutka, puchata drożdżówka ze śliwkami. Nie jest przesadnie słodka, więc może nawet stanowić śniadanie. Jedzona na powietrzu w towarzystwie pysznej kawki, to po prostu niebo w gębie.

Składniki (kwadratowa blacha 24 cm x 24 cm):

  • 375 g mąki tortowej lub typ 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 55 g masła
  • 3 żółtka
  • 600 g śliwek

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 6-7 łyżek letniego mleka (z przepisanych składników, nie dodatkowe). Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do miski przesiać pozostałą mąkę, cukier, mleko, oraz sól, roztopione letnie masło, żółtka. Dodać także zaczyn z drożdży. Całość miksować przez 5 minut, mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych lub ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Ewentualnie doczynić niewielką ilość dodatkowej mąki. Wyrobione ciasto w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W chłodnym miejscu czas wyrastania może ulec wydłużeniu. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  3. Śliwki przekroić na połówki, usuwając pestki.
  4. Wyrośnięte przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki postarać się je w miarę równo rozłożyć.
  5. Na wierzchu powciskać połówki śliwek. Ciasto odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
  6. Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w miseczce i palcami rozcierać, aż do uzyskania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta.
  1. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 35-40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *