Sezon śliwkowy bez drożdżówki ze śliwkami, nie może się obyć! Pyszna mięciutka, puchata drożdżówka ze śliwkami. Nie jest przesadnie słodka, więc może nawet stanowić śniadanie. Jedzona na powietrzu w towarzystwie pysznej kawki, to po prostu niebo w gębie.
Składniki (kwadratowa blacha 24 cm x 24 cm):
- 375 g mąki tortowej lub typ 550
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 55 g masła
- 3 żółtka
- 600 g śliwek
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g zimnego masła
- 2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 6-7 łyżek letniego mleka (z przepisanych składników, nie dodatkowe). Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski przesiać pozostałą mąkę, cukier, mleko, oraz sól, roztopione letnie masło, żółtka. Dodać także zaczyn z drożdży. Całość miksować przez 5 minut, mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych lub ręcznie, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Ewentualnie doczynić niewielką ilość dodatkowej mąki. Wyrobione ciasto w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W chłodnym miejscu czas wyrastania może ulec wydłużeniu. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Śliwki przekroić na połówki, usuwając pestki.
- Wyrośnięte przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki postarać się je w miarę równo rozłożyć.
- Na wierzchu powciskać połówki śliwek. Ciasto odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.
- Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w miseczce i palcami rozcierać, aż do uzyskania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 35-40 minut.