Na jesienne, chłodne wieczory, polecam pitną, gorącą czekoladę z owocami. Maliny świetnie się do tego sprawdzają. Po prostu uwielbiam to połączenie. Niesamowity deser, który można przygotować w zaledwie chwilę. Pitną czekoladę można zrobić z przewagą mlecznej lub ciemnej czekolady. Każdy może ją zrobić według własnych upodobań.
Składniki (2 porcje):
- 50 g mlecznej czekolady
- 40 g ciemnej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka 3,2 lub 2%
- garść świeżych malin
Sposób przygotowania:
Mleko ze śmietanką zagotować. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia, cały czas lekko podgrzewając.
Do szklanek włożyć maliny, tak, aby szklanki były w połowie wypełnione. Zalać gorącą, rozpuszczoną czekoladą.