puszyste naleśniki
dania główne NA SŁODKO naleśniki WYTRAWNIE

Puszyste naleśniki na słodko i słono

Zawszę robię naleśniki cieniutkie, mięciutkie z chrupiącymi brzegami. Tym razem dla odmiany zrobiłam grube, również mięciutkie, ekstremalnie puszyste, sycące naleśniki. Idealne na słodko i słono. 

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 4 jajka rozm. L
  • 600 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (1/3 łyżeczki) 
  • olej lub masło klarowane o smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
2. Jajka ubić z solą na puszystą masę. Dodać mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować, tak aby nie było grudek mąki. 
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub masła. Na blachę o średnicy ok. 25 cm. Wylać ok. 1,5 chochli ciasta. Tak, aby powierzchnia patelni, była pokryta ciastem. Smażyć ok 1,5 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed kolejnym naleśnikiem znów nanieść niewielką ilość tłuszczu.

Na słodko

Z domowym sosem truskawkowym (truskawki gotowane z cukrem i zblendowane na gładko) oraz z twarogiem (twaróg + jogurt naturalny + cukier)

naleśniki z twarogiem i sosem truskawkowym
naleśniki z twarogiem

Na słono
Moja propozycja tych puszystych naleśników na słono to ze smażoną kiełbaską, cebulą, papryką i marchewką.

naleśniki z kiełbasą
naleśniki z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *