Zawszę robię naleśniki cieniutkie, mięciutkie z chrupiącymi brzegami. Tym razem dla odmiany zrobiłam grube, również mięciutkie, ekstremalnie puszyste, sycące naleśniki. Idealne na słodko i słono.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 4 jajka rozm. L
- 600 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (1/3 łyżeczki)
- olej lub masło klarowane o smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Jajka ubić z solą na puszystą masę. Dodać mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować, tak aby nie było grudek mąki.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub masła. Na blachę o średnicy ok. 25 cm. Wylać ok. 1,5 chochli ciasta. Tak, aby powierzchnia patelni, była pokryta ciastem. Smażyć ok 1,5 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed kolejnym naleśnikiem znów nanieść niewielką ilość tłuszczu.
Na słodko
Z domowym sosem truskawkowym (truskawki gotowane z cukrem i zblendowane na gładko) oraz z twarogiem (twaróg + jogurt naturalny + cukier)
Na słono
Moja propozycja tych puszystych naleśników na słono to ze smażoną kiełbaską, cebulą, papryką i marchewką.