rurki z kremem
ciasteczka desery NA SŁODKO

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

rurki z kremem
rurki z bitą śmietaną

Proste do przygotowania, rewelacyjne rurki z bitą śmietaną. Robi się je bardzo szybko. Można zaskoczyć gości pysznym, lekkim deserem.

Składniki (14 szt.):

  • 1 op. ciasta francuskiego 230 g
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • olej do posmarowania rurek
  • jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu + 1-2 łyżki cukru

foremki do rurek

Sposób przygotowania:

Rozwinąć płat ciasta francuskiego. Pociąć na ok. 1,5-2 cm paski.

Rurki bardzo dobrze wysmarować olejem. Lekko owijać rurki paskami ciasta francuskiego. Pozostawić trochę miejsca na szerokim końcu, aby można było wygodnie chwycić rurkę podczas zdejmowania. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe rurki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Posypać cukrem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) ok. 18-20 minut. Upieczone rurki jeszcze ciepłe zdjąć z rurek. W tym celu złapać za część bez ciasta i delikatnym ruchem wykręcania (lewo-prawo) je zdjąć. Całkowicie wystudzić.

Rurki najlepiej nadziać kremem bezpośrednio bez podaniem. Wtedy będą chrupiące. Krem można zrobić kilka godzin wcześniej i przechowywać go w lodówce.

Schłodzoną śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem na dosyć sztywny krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Nadziać rurki.

Rurki z kremem należy przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *