To naprawdę bardzo proste ciasto i pyszne ciasto. Bez pieczenia, na jogurtach i galaretkach, z dużą ilością malin. Mało przy min pracy i nawet nie ma ogromu kalorii. Można go sporo zjeść, gdyż nie jest przesadnie słodkie. Idealne na każdą porę roku.
Składniki (tortownica 20-22cm):
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego (grecki lub islandzki)
- 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
- 300 g malin
- biszkopty (mogą być małe, duże lub nawet delicje)
- 1 galaretka krystaliczna
- opcjonalnie – 1-2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Galaretkę krystaliczną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić.
- Dno wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami.
- Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić. Zmiksować z jogurtem. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.
- Gotową masę wyłożyć na biszkopty. Na początku delikatnie, żeby biszkopciki się nie podniosły i nie zaczęły latać w całej masie.
- Zatopić połowę malin. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
- Gdy masa stężeje, na wierzchu wyłożyć pozostałe maliny i zalać je wystudzoną galaretką krystaliczną.