Bardzo pyszne, czekoladowe ciasto z malinami. Jeżeli zostało Ci nieco kremu czekoladowego, to ciasto jest świetnym pomysłem na jego wykorzystanie. Jest bardzo czekoladowe, a maliny w tym cieście to świetny dodatek.
Składniki (tortownica 22-24 cm):
- 4 jajka
- 150 g maki pszennej tortowej (1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 150 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
- 120 g drobnego cukru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 150 g malin
Sposób przygotowania:
- Masło o temp. pokojowej utrzeć z cukrem, za pomocną miksera.
- Dodawać pojedynczo jajka. Po każdym miksować.
- Dodać nutellę. Zmiksować.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
- Wyłożyć równo ciasto. Na wierzch wyłożyć maliny. Delikatnie je zatopić w cieście.
- Piec w 180 stopniach ok. 35-40 minut. Do suchego patyczka.