drożdżówki z twarogiem
drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżówki z twarogiem z wiaderka

drożdżówki z twarogiem

Drożdżówki z twarogiem z wiaderka są zdecydowanie wilgotniejsze, od tych z klasycznym twarogiem. Jednak obie wersje bardzo mi smakują. Twaróg z wiaderka jest gładko zmielony, więc nadzienie ma wspaniałą konsystencję. Drożdżówki są obłędnie mięciutkie i pyszne. Z cytrynowym lukrem smakują zdecydowanie najlepiej.

Składniki (12 szt.):

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 600 g twarogu z wiaderka (np. Piątnica, President)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru z wanilią
  • 2 żółtka rozm. L

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać rozpuszczone drożdże, jajko, roztopione, letnie masło. Zagnieść ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych, lub ręcznie. W razie potrzeby, dodać 1-2 łyżki dodatkowej mąki. Wyrabiać ok. 8-10 minut.

Ciasto pozostawić w misce i przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce (ok. 30 stopni) na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy). Wymieszać do połączenia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować w kwadrat o bokach ok. 42 cm.

Równomiernie rozłożyć masę serową. Chwytając na dłuższy bok, złożyć ciasto do 2/3 szerokości. Następnie przykryć pozostałym ciastem. Tak jak na zdjęciach. Pociąć na 12 pasków. Każdy wziąć w dłonie i przekręcić z obu stron.

To zdjęcie wykorzystałam z mojego poprzedniego przepisu na drożdżówki z twarogiem. Chciałam pokazać Wam jak je skręcić.

Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Odstawić do ponownego wyrastania na 20 minut.

Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 17 min. na złoty kolor.

Wystudzone drożdżówki polać lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, do uzyskania gęstej konsystencji).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *