Drożdżówki z twarogiem z wiaderka są zdecydowanie wilgotniejsze, od tych z klasycznym twarogiem. Jednak obie wersje bardzo mi smakują. Twaróg z wiaderka jest gładko zmielony, więc nadzienie ma wspaniałą konsystencję. Drożdżówki są obłędnie mięciutkie i pyszne. Z cytrynowym lukrem smakują zdecydowanie najlepiej.
Składniki (12 szt.):
Ciasto:
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 600 g twarogu z wiaderka (np. Piątnica, President)
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru z wanilią
- 2 żółtka rozm. L
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać rozpuszczone drożdże, jajko, roztopione, letnie masło. Zagnieść ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych, lub ręcznie. W razie potrzeby, dodać 1-2 łyżki dodatkowej mąki. Wyrabiać ok. 8-10 minut.
Ciasto pozostawić w misce i przykryć folią lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce (ok. 30 stopni) na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy). Wymieszać do połączenia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować w kwadrat o bokach ok. 42 cm.
Równomiernie rozłożyć masę serową. Chwytając na dłuższy bok, złożyć ciasto do 2/3 szerokości. Następnie przykryć pozostałym ciastem. Tak jak na zdjęciach. Pociąć na 12 pasków. Każdy wziąć w dłonie i przekręcić z obu stron.
To zdjęcie wykorzystałam z mojego poprzedniego przepisu na drożdżówki z twarogiem. Chciałam pokazać Wam jak je skręcić.
Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Odstawić do ponownego wyrastania na 20 minut.
Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 17 min. na złoty kolor.
Wystudzone drożdżówki polać lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, do uzyskania gęstej konsystencji).